Elektrocardioversie (ECV)

Doel
Een elektrocardioversie is een behandeling waarbij wij uw hartritme proberen te herstellen dmv een elektrische schok

Voorbereiding
Een goede voorbereiding is zeer belangrijk voor het veilig uitvoeren van een elektrocardioversie.


Medicatie

3-6wk voorafgaand aan de elektrocardioversie moet u medicatie gebruiken die uw bloed verdunnen, dit ter voorkoming van stolselvorming in uw bloed. Maakt u gebruik van de trombosedienst, dan dient u deze te informeren. De trombosedienst zorgt er voor dat uw bloed voldoende dun is voor de behandeling. 
Verder neemt u uw medicatie in volgens voorschrift, behalve als uw arts anders met u heeft afgesproken.


Nuchter

U moet nuchter zijn voor de behandeling.
Tot 2u voorafgaand aan de behandeling, mag u heldere vloeistoffen drinken (water, thee, appelsap, limonade). U mag geen melk/melkproducten gebruiken.
Tot 6u voorafgaand aan de behandeling mag u nog een lichte maaltijd nemen (cracker, beschuit met jam, geen ander broodbeleg nuttigen.
Voor het innemen van medicatie mat u een slokje water nemen. Neemt u al uw medicatie op de normale tijden in, tenzij uw arts anders heeft geadviseerd.
Roken en alcohol raden wij af 24u voor de behandeling.


Diabetes en gebruik tabletten

Neem in de ochtend geen diabetesmedicatie
U mag na de behandeling weer eten en drinken


Diabetes en insuline spuiten

Spuit de helft van het aantal eenheden voor 7:45. De resterende helft kunt u na de behandeling spuiten
U mag na de behandeling weer eten en drinken


Hygiene

  • U mag geen crème of bodylotion gebruiken
  • Laat uw sieraden thuis
  • U mag geen lenzen dragen tijdens de behandeling. Neemt u een bril/ lenzendoosje mee
  • Een kunstgebit/ gebitsprothese moet u uit doen voor de behandeling.


Vervoer
Na de behandeling mag u niet zelf autorijden of met het OV naar huis.


Het onderzoek

Voor de behandeling controleren wij uw hartritme met een ECG (hartfilmpje). Als u gebruik maakt van de trombosedienst controleren wij of uw bloed voldoende dun is. De elektrocardioversie wordt uitgevoerd door de cardioloog en anesthesist. U krijg via een infuus een narcosemiddel toegediend. U valt ongeveer 10 minuten in slaap. Terwijl u slaapt wordt de elektrocardioversie uitgevoerd. U merkt er dus niets van. We bewaken continu uw hartritme, bloeddruk en zuurstofgehalte in uw bloed.


Na het onderzoek

U bent na ongeveer 15 minuten weer goed wakker. U zult weinig last ervaren van de narcose. Soms is iemand nog wat suf of duizelig. Wij controleren nog ongeveer 1,5u uw hartritme, bloeddruk en zuurstofgehalte. Daarna krijgt u wat te eten en drinken. Als u zich goed voelt en alle controles in orde zijn dan mag u naar huis. Let op: U mag zelf niet rijden/ zelfstandig met het OV naar huis. Soms geeft de elektrische schok een rood en branderig gevoel op de huid. U mag deze plek insmeren met crème. U blijft uw medicijnen innemen zoals is afgesproken.


Risico’s

Een elektrocardioversie kent zeer beperkte risico’s. Er bestaat een kleine kans op het ontstaan van een bloedstolsel. Zo’n stolsel kan voor een verstopping in een bloedvat veroorzaken. Daarom is het van groot belang dat u vooraf een aantal weken medicatie gebruikt die uw bloed verdunnen. Het lukt niet altijd om uw hartritme weer goed te krijgen. Er kan tot maximaal 3x een schok herhaald worden.

Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk
9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief