Perianale Fistel

Wat is een perianale fistel?

Dit is een soort pijpzweer anus oftewel diepliggende ontstoken tunnel (fistula ani) in de perianale complex. Het ontstaan meestal door lokale ontstekingen in het anale orgaan, die een pijnlijke abces worden (perianale abces) en welke spontaan maar meestal chirurgisch gedraineerd moeten worden. Deze ontsteking kan daarna of helemaal genezen of resulteren in een chronisch productieve en terugkerende ontsteking. Er ontwikkelt zich dan periodiek een pijnlijke zwelling tpv de litteken waaruit spontaan pus ontlast.


Symptomen van een perianale fistel:
- pijnlijke zwelling anus met regelmatige pijn en pus / vochtsecretie
- ontsteking anus
- bultje tpv de anus met regelmatige vochtverlies en pijn
- smetplekken rondom de anus

Diagnose van perianale fistels
Bij Medische Kliniek Velsen zullen onze ervaren specialisten een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren om de aanwezigheid en de uitgebreidheid van perianake fistel vast te stellen. Dit omvat meestal een visuele inspectie van perianale regio gecombineerd vaak met een proctoscopie. Bij complexe perianale fistels wordt bij ons eventueel een MRI gemaakt om het gangenstelsel van de fistel goed in kaart te brengen.


Behandelingsmogelijkheden voor perianale fistel
Wij bieden verschillende behandelingsopties, afhankelijk van de ernst van uw aandoening:

klieven fistel (= fistulotomie), wordt gedaan bij oppervlakkige of lagere fistels:
Dit meestal onder lokale verdoving, maar sedatie of narcose is indien gewenst ook een optie.

Kijkonderzoek (proctoscopie) en plaatsen van een draad (= seton);
dit wordt gedaan bij actieve en productieve of juist diepere of hogere fistels. Het is ook een keuze bij complexe en meerdere fistels. Het doel is het rustig laten worden van de fistels; ook kan afhankelijk van de duur van de seton een diepe fistel wat oppervlakkiger komen te liggen. Een seton is een tijdelijke oplossing, er volgt meestal een tweede behandeling.

partiele fistulectomie + mucosaverschuivingsplastiek:

dit wordt gedaan bij recidiverende en complexe perianale fistels. Deze operatie wordt in het algemeen onder sedatie of algehele narcose uitgevoerd. De patient mag dezelfde dag wel gewoon naar huis.


FILAC = FIstula ani Laser Assisted Closure:
is in feite het met een lasertechniek schoonmaken en dichtbranden van de fistel.
Deze behandeling kunnen wij in principe bij alle typen fistels, en juist bij voorkeur bij de hogere perianale fistels uitvoeren. Het wordt vaak in combinatie met de setondrainage gedaan.


Wij kunnen de meeste behandelingen onder plaatselijke verdoving uitvoeren. Echter bij complexe fistels of indien de patient dat wenst kan elke operatie onder sedatie (=roesje) of narcose worden gedaan.


Na de behandeling
Na de behandeling is het belangrijk om de wond schoon en wat vet te houden en de door uw arts gegeven nazorginstructies op te volgen. Dit kan het regelmatig verwisselen van verbanden en het nemen van pijnstillers omvatten. Volledige genezing kan enkele weken duren, afhankelijk van de omvang van de ingreep.


Mogelijke complicaties
Zoals bij elke medische procedure zijn er mogelijke complicaties, zoals infecties, bloedingen, incontinentieklachten of littekenvorming. Onze specialisten zullen alle mogelijke risico’s en complicaties met u bespreken tijdens uw consult.


Waarom kiezen voor Medische Kliniek Velsen?
Bij Medische Kliniek Velsen streven we naar het bieden van de best mogelijke zorg voor onze patiënten.

Onze voordelen:
- Korte wachtlijsten: Snelle toegang tot diagnose en behandeling.
- One-stop-poli: Afhankelijk van de aandoening, de uitgebreidheid en de wens van de patient kunnen de wij reeds bij de eerste polibezoek de behandeling uitvoeren.
- Ervaren specialisten: Onze proctologen hebben uitgebreide ervaring en expertise.
- Moderne faciliteiten: Wij maken gebruik van de nieuwste technologieën en behandelmethoden.
- Persoonlijke aandacht: Elke patiënt krijgt persoonlijke zorg en aandacht van één medisch specialist.
- Anaesthesie faciliteiten: onze behandelteam bestaat ook uit anesthesisten (de slaapdokter) waardoor bij ons itt andere zelfstandige klinieken de mogelijkheid bestaat om behandelingen onder sedatie of narcose uit te voeren ipv lokale verdoving.
-Röntgenafdeling: in het MKV hebben wij een eigen moderne röntgenafdeling, waar z'n meteen aanvullende onderzoeken gedaan kunnen worden.

Maak een Afspraak
Heeft u last van perianale fistels of wilt u meer informatie over onze behandelingen? Neem contact met ons op en maak een afspraak op de poli chirurgie. Onze specialisten beantwoorden graag al uw vragen en zorgen ervoor dat u de zorg krijgt die u nodig heeft.

Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk
9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief