Sterilisatie terugdraaien

Betekenis van de ingreep

Bij een hersteloperatie worden de zaadleiders van de man weer verbonden. Tijdens de sterilisatie zijn de zaadleiders doorgeknipt en deze worden nu weer aan elkaar vastgemaakt. Ongeveer 10% van de mannen heeft spijt van de eerdere operatie en wil dit vervolgens herstellen.

Sterilisatie terugdraaien

Het is in de meeste gevallen mogelijk om een sterilisatie na jaren terug te draaien. Logischerwijs is de kans op een positief herstel groter als de operatie korter geleden is uitgevoerd. De leeftijd van de partner speelt ook een rol om een nieuwe zwangerschap te laten slagen. Mochten er vragen zijn of wil je advies over de persoonlijke situatie? Neem dan contact met ons op, we helpen graag.

Link: Link naar de contactpagina van MKvelsen.

Cijfers operatie

De operatie herstelt 80% tot 100% van de zaadleiders en de functie hiervan. Een zaadlozing met zaadcellen is hierna weer mogelijk. Ongeveer 50% is de kans op een nieuwe zwangerschap, dit is uiteraard ook afhankelijk van de vruchtbaarheid van de partner. Lees hieronder meer over dit onderwerp.

Ervaringen


Optioneel: Plaats hier reviews van personen die een herstel operatie hebben uitgevoerd bij MK Velsen. Zie voorbeeld hoe je dit kunt doen op urologenkliniek.nl.

 

Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk

Uitvoering operatie

Voor deze behandeling wordt voorkeur gegeven aan een algehele anesthesie. De ingreep duurt ongeveer 2 uur en wordt gedurende de dag uitgevoerd. Nadat de operatie is uitgevoerd kunt u dezelfde dag weer naar huis toe.
 
De balzak wordt 2 maal ingesneden. De incisies zijn groter dan bij de eerste operatie (sterilisatie). Door een zeer dunne oplosbare draad te plaatsen wordt opnieuw een verbinding gemaakt tussen de zaadleiders. Dit wordt verricht met hulp van een microscoop en een zeer ervaren team.

Opnieuw zwanger worden

Tijdens de operatie is de uroloog in staat om 80-100% van de zaadleiders te herstellen. Hiermee is de zaadlozing met zaadcellen mogelijk, dit heet patency rate.

De kans op zwangerschap na een hersteloperatie is 40-50%. Dit is afhankelijk van de tijd die er tussen de sterilisatie en hersteloperatie zit. Gemiddeld genomen is er in de eerste 5 jaar kans op 55% zwangerschap, dit percentage wordt verlaagd naar 20% als de operatie 6 tot 15 jaar geleden is uitgevoerd. Mocht u advies willen over uw persoonlijke situatie, neem dan contact met ons op.

Button: Plaats een contact button hieronder.

Na de operatie


Nadat de hersteloperatie is uitgevoerd adviseren we om 2 weken rust te nemen. Dit betekent:

- 2 weken langdurig contact met water vermijden (bad of zwemmen). Douchen mag wel;
- Geen zware inspanningen zoals zwaar tillen, lopen of sporten;
- Geen zaadlozing de eerste 2 weken na de ingreep.

Tijdens de operatie wordt gebruik gemaakt van oplosbare hechtingen, deze vallen na 2 tot 3 weken vanzelf uit.

Button: Verdere vragen? (Linken naar contactformulier)

Complicaties operatie


De operatie kent over het algemeen een kleine kans op complicaties. Wel is het mogelijk dat er nabloedingen zijn of infecties ontstaan door de wond. Milde pijnklachten na de operaties kunnen ook voorkomen. Neem contact met ons op indien er na de behandeling dergelijke complicaties ontstaan.

Link: Pagina waarop telefoonnummer staat en/of contactformulier.

 

 

De kosten


De operatie om een sterilisatie terug te draaien kost XXX euro. Meer informatie hierover is te vinden bij uw zorgverzekeraar.

Vergoedingen sterilisatie terugdraaien


De zorgverzekeraars in Nederland vergoeden deze ingreep niet. Dit betekent dat de volledige kosten door u moeten worden betaald. Bij een aantal aanvullende zorgverzekeringen kan het zijn dat er wel een vergoeding wordt gegeven, neem hiervoor contact op met de zorgverzekeraar om misverstanden te voorkomen.

Optioneel: Maak een link naar pagina met zorgverzekeraars in Nederland op de MKvelsen website.

9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief