Fissura Ani

Behandeling van Fissura Ani

Wat is fissura ani?
Fissura ani, ook wel bekend als een anale fissuur, is een klein scheurtje of barst in de huid van de anus. Dit kan intense pijn en bloedingen veroorzaken tijdens en na de stoelgang. Anale fissuren worden vaak veroorzaakt door harde ontlasting, constipatie of frequente diarree.


 Symptomen van fissura ani
- Scherpe pijn tijdens de stoelgang
- Bloed op het toiletpapier of in de ontlasting
- Jeuk of irritatie rond de anus
- Een zichtbare scheur in de huid rond de anus
- Een klein knobbeltje bij de scheur


Diagnose van fissura ani
Bij Medische Kliniek Velsen zullen onze ervaren specialisten een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren om de aanwezigheid van een anale fissuur vast te stellen. Dit kan een visuele inspectie van het anale gebied omvatten en, indien nodig, een anale endoscopie (zondig onder een roesje) om de scheur beter te kunnen beoordelen.


Behandelingsmogelijkheden voor fissura ani

Wij bieden verschillende behandelingsopties, afhankelijk van de ernst van uw aandoening:

Conservatieve behandeling:
In de vroege stadia kunnen veranderingen in dieet en levensstijl, zoals het verhogen van de vezelinname en het drinken van voldoende water, helpen bij het verzachten van de ontlasting en het verminderen van de pijn. Zachte stoelgang kan de genezing bevorderen.


Medicatie:

Topische crèmes en zalven die een spierontspannende werking hebben, waarmee de kringspier soepeler wordt en wat weer helpt de symptomen te verlichten en de genezing te bevorderen. 

Minimaal invasieve behandeling:
Botox-injecties: Injecties met botulinetoxine kunnen helpen de anale kringspier te ontspannen en de scheur te laten genezen door ook een betere doorbloeding naar het weefsel.

Laser Fissure Cleaning:
Hierbij wordt mbv de lasertechniek de anale fissuur grondig schoongemaakt met verwijderen van het necrotische weefsel, zodat de genezing wordt versneld. Dit kunnen wij onder plaatselijke verdoving doen of onder narcose.

Chirurgische behandelingen:
In ernstige of chronische gevallen kan een laterale interne sfincterotomie nodig zijn, waarbij een klein deel van de anale kringspier wordt doorgesneden om de spanning te verminderen en de genezing te bevorderen.

Na de behandeling:
Na de behandeling is het belangrijk om goede hygiënische gewoonten aan te houden en de door uw arts gegeven nazorginstructies op te volgen. Dit kan het regelmatig wassen van het anale gebied, het vermijden van hard persen en het handhaven van een vezelrijk dieet omvatten. Volledige genezing kan enkele weken duren, afhankelijk van de gekozen behandelingsmethode.


Mogelijke complicaties
Zoals bij elke medische procedure zijn er mogelijke complicaties, zoals infecties, bloedingen of tijdelijke incontinentie. Onze specialisten zullen alle mogelijke risico’s en complicaties met u bespreken tijdens uw consult.

Waarom kiezen voor Medische Kliniek Velsen?
Bij Medische Kliniek Velsen streven we naar het bieden van de best mogelijke zorg voor onze patiënten.

Onze voordelen:
- Korte wachtlijsten: Snelle toegang tot diagnose en behandeling.
- Ervaren specialisten: Onze proctologen hebben uitgebreide ervaring en expertise.
- Moderne faciliteiten: Wij maken gebruik van de nieuwste technologieën en technieken.
- Persoonlijke aandacht: Elke patiënt krijgt persoonlijke zorg en aandacht van één medisch specialist.


Maak een Afspraak
Heeft u last van een fissura ani of wilt u meer informatie over onze behandelingen? Neem contact met ons op en maak een afspraak op de poli chirurgie. Onze specialisten beantwoorden graag al uw vragen en zorgen ervoor dat u de zorg krijgt die u nodig heeft.

Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk
9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief