Sinus Pilonidalis

Behandeling van Sinus Pilonidalis

Wat is sinus pilonidalis?

Sinus pilonidalis, ook wel bekend als een haarnestcyste, is een aandoening waarbij er een cyste of abces ontstaat in de huid van de bilspleet, meestal veroorzaakt door ingegroeide haren. Deze aandoening kan pijn en ongemak veroorzaken en kan soms leiden tot infecties.

De sinus pilonidalis is bekend met name voor te komen bij behaarde jonge mannen, maar het kan zich ook voordoen bij mensen met een zittend beroep, obesitas, en zelfs bij vrouwen.


 Symptomen van sinus pilonidalis

- Pijn of zwelling in de bilspleet

- Roodheid of ontsteking rond het getroffen gebied

- Pus of bloedafscheiding uit een kleine opening in de huid

- Onaangename geur uit de afscheiding

- Koorts (in geval van infectie)


Diagnose van sinus pilonidalis

Bij Medische Kliniek Velsen zullen onze ervaren specialisten een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren om de aanwezigheid en ernst van sinus pilonidalis vast te stellen. Dit omvat meestal een visuele inspectie van het getroffen gebied en mogelijk een echografie om de diepte en omvang van de cyste of het abces te beoordelen.


Behandelingsmogelijkheden voor sinus pilonidalis

Wij bieden verschillende behandelingsopties, afhankelijk van de ernst van uw aandoening:


- Conservatieve behandeling:

In de vroege stadia kunnen maatregelen zoals goede hygiëne en het verwijderen van ingegroeide haren helpen om verdere complicaties te voorkomen.


Minimaal invasieve behandeling:

Incisie en drainage:
Voor een acute infectie of abces kan een eenvoudige procedure worden uitgevoerd waarbij een incisie wordt gemaakt om de pus en het geïnfecteerde materiaal af te voeren.

Pit Picking en etsen met chemische stof:
Bij nog niet vergevorderde sinus pilonidalis hoeven wij alleen de ingetrokken huidputjes in de bilnaad te verwijderen en de lokale onderhuidse tunnels te etsen met een medicament waardoor deze verschrompelen en dichtgaan. Dit kan onder plaatselijke verdoving.

SILAC= SInus Lasure Closure:
Hierbij wordt mbv de lasertechniek de onderhuidse tunnels grondig schoongemaakt met verwijderen van alle haartjes, haarzakjes en slijmvormend wandbedekking. Tevens worden alle ingetrokken huidputjes in de bilnaad verwijderd (pit picking), zodat de kans op genezing wordt bevorderd en nieuwe ontstekingen in de toekomst verkleind.

Deze behandeling kan meestal onder plaatselijke verdoving, maar in uitgebreide gevallen of bij wens van de patient eventueel onder narcose.


Chirurgische verwijdering:
Voor chronische of terugkerende gevallen kan een meer uitgebreide of meerdere chirurgische ingrepen nodig zijn om de cyste en de omliggende weefsels volledig te verwijderen. Ook dit kan onder lokale of algemene verdoving worden uitgevoerd.


Na de behandeling

Na de behandeling is het belangrijk om de wond schoon en droog te houden en de door uw arts gegeven nazorginstructies op te volgen. Dit kan het regelmatig verwisselen van verbanden en het nemen van pijnstillers omvatten. Volledige genezing kan enkele weken duren, afhankelijk van de omvang van de ingreep.


Mogelijke complicaties

Zoals bij elke medische procedure zijn er mogelijke complicaties, zoals infecties, bloedingen of littekenvorming. Onze specialisten zullen alle mogelijke risico’s en complicaties met u bespreken tijdens uw consult.


Waarom kiezen voor Medische Kliniek Velsen?
Bij Medische Kliniek Velsen streven we naar het bieden van de best mogelijke zorg voor onze patiënten.

Onze voordelen:
- Korte wachtlijsten: Snelle toegang tot diagnose en behandeling.

- Ervaren specialisten: Onze proctologen hebben uitgebreide ervaring en expertise.

- Moderne faciliteiten: Wij maken gebruik van de nieuwste technologieën en technieken.

- Persoonlijke aandacht: Elke patiënt krijgt persoonlijke zorg en aandacht van één medisch specialist.

- Anaesthesie faciliteiten: onze behandelteam bestaat ook uit anesthesisten (de slaapdokter) waardoor bij ons itt andere zelfstandige klinieken de mogelijkheid bestaat om behandelingen onder sedatie of narcose uit te voeren ipv lokale verdoving.

-Röntgenafdeling: in het MKV hebben wij een eigen moderne röntgenafdeling, waar z'n meteen aanvullende onderzoeken gedaan kunnen worden.

Maak een Afspraak
Heeft u last van sinus pilonidalis of wilt u meer informatie over onze behandelingen? Neem contact met ons op en maak een afspraak op de poli chirurgie. Onze specialisten beantwoorden graag al uw vragen en zorgen ervoor dat u de zorg krijgt die u nodig heeft.

Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk
9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief