Cervicale foramenstenose

Wat is cervicale foramenstenose?

De nek wordt ondersteund door 7 nekwervels. Die geven stabiliteit en beschermen de zenuwen en het ruggenmerg. De tussenwervelschijf tussen de nekwervels functioneert als een stootkussen, vangt schokken op en ondersteunt de individuele beweging van de wervels. Het ruggenmerg zit in het wervelkanaal en geeft alle signalen vanuit de hersenen naar het lichaam en omgekeerd. Vanuit het ruggenmerg takken zenuwen af die door een kleine opening (het foramen) het wervelkanaal verlaten. Na het foramen gepasseerd te hebben, gaan de zenuwen verder door het lichaam om te zorgen voor gevoel en kracht in de schouders, armen en handen.

 

Door slijtage kan er botrandwoekering ontstaan, waardoor het foramen kleiner wordt en druk geeft op de zenuw die door het foramen gaat. Dit veroorzaakt klachten van de zenuw. Ook kan door slijtage de stand van de wervels veranderen wat ook voor een nauw foramen kan zorgen.


Wat zijn de symptomen?

Een beklemde zenuw in het foramen kan arm- en handklachten geven. Bijvoorbeeld door overprikkeling van de zenuw zoals pijnklachten en/of tintelingen in de schouder, arm en hand. Een zenuw kan ook beschadigd raken door een beklemming. Dit zorgt voor doofheid en verlies van kracht in de schouder, arm of hand.

Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk

Waardoor ontstaat de klachten?

De klachten ontstaan door de druk op de zenuw in een vernauwd foramen. Dit zorgt voor irritatie en beschadiging van aftakkende zenuwen in de nek.


Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt meestal gemaakt met een MRI van de nek, waarop de zenuwen en het ruggenmerg goed te bekijken zijn. Soms wordt er een reguliere röntgenfoto van de nek gemaakt of een CT-scan. Die laten zien of de stand van de wervels veranderd is. U wordt doorverwezen door de huisarts of door een ander medisch specialist. Wellicht zijn er al foto’s of scans gemaakt; die moet u meenemen voor onze beoordeling. Als er nog geen scan is gemaakt, dan kan dit binnen Medische Kliniek Velsen worden gedaan. 
 

Behandeling van cervicale foramenstenose

Vaak gaan de klachten binnen een aantal weken over en is er geen specifieke behandeling nodig. Wel is het belangrijk dat u fysiotherapie krijgt om uw houding te verbeteren.

 

Niet-operatieve behandeling
Bij langer durende klachten die niet spontaan beter worden of bij schade aan zenuwen, is er een reden om te behandelen. Die bestaat uit een aanpak van de zenuw door de anesthesioloog die een wortelblokkade geeft. Er wordt een tijdelijke verdoving van de zenuw gegeven, zodat de klachten minder worden. De gedachte hierachter is dat er dan alsnog spontaan herstel plaatsvindt.

 

Operatieve-behandeling


Een andere mogelijkheid is een operatie, waar in de Neurochirurg een anterieure cervicale discectomie met spondylodes (ACDF) uitvoert. Er wordt onder algehele narcose een klein sneetje in de voorkant van de hals gemaakt. Via deze toegang wordt de tussenwervelschijf verwijderd op het wervelniveau van de foramenstenose en wordt de zenuw in het foramen vrij gemaakt. Met een operatiemicroscoop is er goed zicht en kan er veilig gewerkt worden. De ruimte tussen de wervels waar de tussenwervelschijf zat, wordt opgevuld met een blokje van 3D-geprint titanium. Dit geeft stevigheid aan de wervels. De operatie duurt ongeveer 60 minuten. Na de operatie verblijft u één nacht in onze kliniek voor herstel en controle. De dag na de operatie mag u naar huis met het advies dat u 6 weken de nek niet zwaar te belast.
Wat kan Medische Kliniek Velsen voor u betekenen?Met ervaren en deskundige specialisten bekijken wij uw probleem nader en bepalen we of een operatieve behandeling zinvol is. Mogelijk zijn er ook andere oplossingen. Indien er een operatie mogelijk is, kan die op zeer korte termijn plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd in een gloednieuwe, hypermoderne omgeving die voldoet aan alle eisen.

  • Korte wachtlijsten
  • Uit de basisverzekering vergoed
  • Meerdere disciplines onder één dak
  • Persoonlijk contact met één medisch specialist
9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief