Cervicale kanaalstenose

Wat is een cervicale kanaalstenose?

De nek wordt ondersteund door 7 nekwervels. Zo worden de zenuwen en het ruggenmerg verstevigd en beschermd. De tussenwervelschijf zit tussen de nekwervels en vervult de rol van stootkussen. Het vangt schokken op en helpt bij de individuele beweging van de wervels. Het ruggenmerg geeft signalen vanuit de hersenen naar het lichaam en omgekeerd. Het is omringd door bot en zodoende beschermd in het wervelkanaal. Het wervelkanaal wordt gevormd door een ovale opening in de opeengestapelde wervels. Er is als het ware sprake van een beschermende cilinder van bot waarin het ruggenmerg ligt. Door slijtage of standsverandering van de nekwervels, kan het wervelkanaal vernauwd worden. Een te nauw wervelkanaal wordt ook wel een stenose genoemd.


Wat zijn de symptomen?

Een beklemd ruggenmerg in de nek geeft een stoornis in de doorvoer van signalen. Dit kan zorgen voor een verlies van coördinatie in armen of benen, loopstoornissen, gevoelsverlies en krachtverlies in armen of benen en problemen met plassen en met de ontlasting. Een compleet beschadigd ruggenmerg geeft een dwarslaesie.

Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk

Waardoor ontstaan de klachten?

Slijtage en eventueel verandering van de stand van nekwervels geeft een vernauwing van het wervelkanaal met als gevolg druk op het ruggenmerg. Het ruggenmerg functioneert minder goed en kan (blijvend) beschadigd raken.


Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt doorgaans gesteld met een MRI van de nek, waarop de zenuwen en het ruggenmerg goed te zien zijn. Soms wordt er een normale röntgenfoto van de nek gemaakt of een CT-scan. Hierbij wordt gekeken of de stand van de wervels veranderd is. Uw huisarts of medisch specialist kan u doorverwijzen. Als er al scans zijn gemaakt, moet u deze meenemen. Als dit niet het geval is, dan kan dit alsnog worden geregeld met onze eigen MRI. 
 

Behandeling van cervicale kanaalstenose

Klachten van een cervicale wervelkanaalstenose gaan in de meeste gevallen niet spontaan over. Er is vaak sprake van langzaam verergerende klachten, maar soms gaan mensen ook in korte tijd achteruit. Bij een toename van klachten wordt vaak een operatie geadviseerd.

 

Operatieve behandeling
Het doel van de operatie is om het ruggenmerg vrij te leggen zodat het niet verder beschadigt en de klachten niet verder verergeren. Bij ongeveer de helft van de patiënten is er duidelijke vermindering van de klachten na de behandeling. De operatie gebeurt of vanuit de voorkant van de nek (cervicale anterieure discectomie met spondylodese) of vanuit de achterkant van de nek (cervicale laminectomie). De keuze wordt bepaald door de oorzaak van de wervelkanaalstenose. Soms is een combinatie van behandelingen nodig.

 

Bij een operatie via de voorkant van de nek wordt door de neurochirurg een anterieure cervicale discectomie met spondylodes verricht (ACDF). Dit houdt in dat er een klein sneetje in de voorkant van de hals wordt gemaakt onder algehele narcose. Via deze toegang wordt de tussenwervelschijf op het wervelniveau van de kanaalstenose verwijderd en worden de zenuwen en het ruggenmerg vrij gemaakt. Dankzij de operatiemicroscoop is er goed overzicht en kan er veilig gewerkt worden. De ruimte tussen de wervels, waar de tussenwervelschijf zat, wordt opgevuld met een blokje 3D-geprint titanium. Soms wordt er ook een titanium plaatje aan de voorkant van de wervels geschroefd. Dit geeft stabiliteit aan de wervels. De operatie duurt ongeveer 60 tot 90 minuten. Na de operatie verblijft u gedurende één nacht in de kliniek voor herstel en controle. De dag na de operatie mag u naar huis met het advies om de nek niet zwaar te belasten in de 6 weken die volgen.

 

Bij een operatie via de achterkant van de nek (cervicale laminectomie) ligt de patiënt onder narcose op de buik. Er wordt een verticaal sneetje gemaakt in het midden van de nek. Via deze toegang worden er 1 of meerdere wervelbogen (achterkant van het wervelkanaal) verwijderd om zo ruimte te maken voor het ruggenmerg. Er kan geopereerd worden met een operatiemicroscoop. De operatie duurt ongeveer 120 minuten. Na de operatie verblijft u voor herstel en controle één nacht in de kliniek. De dag na de operatie mag u weer naar huis met het advies om 6 weken de nek niet zwaar te belasten.


Wat kan Medische Kliniek Velsen voor u betekenen?

Met ervaren en deskundige specialisten bekijken wij uw probleem nader en bepalen we of een operatieve behandeling zinvol is. Mogelijk zijn er ook andere oplossingen. Indien er een operatie mogelijk is, kan die op zeer korte termijn plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd in een gloednieuwe, hypermoderne omgeving die voldoet aan alle eisen.

  • Korte wachtlijsten
  • Uit de basisverzekering vergoed
  • Meerdere disciplines onder één dak
  • Persoonlijk contact met één medisch specialist
9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief