Rughernia (lumbale hernia)

Wat is een rughernia (lumbale hernia)?

De rug wordt ondersteund door 5 rugwervels (lumbale wervels) en het staartbeen (sacrum). Zij geven stabiliteit en beschermen de zenuwen. Tussen de rugwervels zit een tussenwervelschijf, die als stootkussen functioneert. Die schijf vangt schokken op en faciliteert onderlinge beweging van de wervels. De tussenwervelschijf bestaat uit een wat zachtere kern en een wat hardere omringende schil. Door slijtage kan de tussenwervelschijf aangetast worden; dan droogt hij uit en kan hij gaan uitstulpen. Zo kan er druk ontstaan op aftakkende zenuwen. In de rug gaat elke aftakkende zenuw naar een specifiek gebied in de bil, schaamstreek, bovenbeen, onderbeen en voet.


Wat zijn de symptomen van een rughernia?

Een beklemde zenuw in dit specifieke gebied kan klachten geven aan de bil, schaamstreek, bovenbeen, onderbeen en voet. Dit kunnen aan de ene kant klachten zijn door overprikkeling van de zenuw zoals pijnklachten en/of tintelingen. Een zenuw kan ook beschadigd raken door een beklemming. Dit veroorzaakt doofheid en krachtverlies. Een zeer grote hernia kan in zeldzame gevallen ook klachten geven in beide benen en bij het plassen en de ontlasting.

Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk

Waardoor ontstaan de klachten?

De klachten ontstaan door irritatie en beschadiging van aftakkende zenuwen in de rug.


Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt in de meeste gevallen gesteld met een MRI van de rug, waarop de zenuwen en de hernia goed te beoordelen zijn. Soms wordt er ook een normale röntgenfoto van de rug gemaakt of een CT-scan. Er wordt dan gekeken of de stand van de wervels afwijkend is. U kunt doorverwezen worden door de huisarts of een ander medisch specialist. Vaak zijn er al foto’s of scans gemaakt. Die neemt u mee naar de kliniek voor een goede beoordeling. Als er nog geen scan is gemaakt, dan kunnen wij dit zelf binnen onze eigen kliniek faciliteren met onze eigen MRI. 

Behandeling van een rughernia (lumbale hernia)

In veel gevallen gaan de klachten binnen een aantal weken over en is er geen specifieke behandeling nodig behalve fysiotherapie voor verbetering van de houding.

 

Niet-operatieve behandeling
Bij langer bestaande klachten of bij schade aan de zenuwen, is er een reden om te behandelen. De anesthesioloog kan de zenuw die een wortelblokkade geeft tijdelijk verdoven. Zo kunnen de klachten minder worden met de wens dat spontaan herstel alsnog optreedt.

 

Operatieve behandeling
Een operatie is de andere mogelijkheid. U ligt dan onder narcose op de buik op de operatietafel. Er wordt een klein sneetje in de rug gemaakt op het wervelniveau van de hernia. Via deze toegang wordt de hernia verwijderd en de beklemde zenuw helemaal vrij gelegd. Er wordt geopereerd met een operatiemicroscoop of een loepbril zodat er goed zicht is en veilig gewerkt kan worden. De operatie duurt ongeveer 30 tot 60 minuten. Meestal wordt er geen wonddrain achtergelaten. De wond wordt gesloten met oplosbare hechtingen en hechtpleisters. Na de operatie verblijft u voor herstel en controle gedurende één nacht in de kliniek. De dag na de operatie mag u naar huis met het advies om 6 weken de rug niet zwaar te belasten.

Begeleiding voor en na uw behandeling via onze app

Om u zo goed mogelijk te begeleiden voor én na uw behandeling, bieden wij uw de gratis Caro app aan. De app voorziet u al tijden voor uw behandeling van nuttige informatie en 'coacht' u na de operatie in bijvoorbeeld de revalidatie en het afbouwen van pijnmedicatie. De app kunt u hieronder downloaden.  De te gebruiken zorgcode is mkvelsen. 

Caro app

Caro app – App Store (Apple)  Caro app – Google Play Store (Android)


Wat kan Medische Kliniek Velsen voor u betekenen?

Met ervaren en deskundige specialisten bekijken wij uw probleem nader en bepalen we of een operatieve behandeling zinvol is. Mogelijk zijn er ook andere oplossingen. Indien er een operatie mogelijk is, kan die op zeer korte termijn plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd in een gloednieuwe, hypermoderne omgeving die voldoet aan alle eisen.

  • Korte wachtlijsten
  • Uit de basisverzekering vergoed
  • Meerdere disciplines onder één dak
  • Persoonlijk contact met één medisch specialist
9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief