Amyotrofische Schouder Neuralgie (ASN) / Neuralgische Amyotrofie (AN)

Wat is het?


Neuralgische amyotrofie betekent letterlijk vermindering van spiermassa (amyotrofie) en zenuwpijn (neuralgie). De zenuwpijn wordt veroorzaakt door een zenuwontsteking (neuritis) van de plexus brachialis, een zenuwvlechtwerk in de hals die een verbinding verzorgt tussen het ruggenmerg enerzijds en de spieren en de huid van de arm anderzijds. Amyotrofische schouderneuralgie wordt ook wel neuritis van de schoudergordel genoemd. 


Waar heb je last van?


De eerste klachten zijn een plotseling opkomende, hevige pijn, gewoonlijk in het schoudergebied. Deze pijn kan enkele uren tot een aantal weken duren. Vervolgens ontstaat er spierzwakte en verlies van spierweefsel in de schouder en bovenarm. Er zijn echter veel varianten op deze klassieke vorm zo kan het ook in het been ontstaan of kan de pijn niet op de voorgrond staan.

Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk

Kies uw aandachtszone

Kies uw aandachtszone

U heeft nog geen aandachtszone geselecteerd.

Wat is de oorzaak?


De exacte oorzaak van de zenuwontsteking is niet bekend maar waarschijnlijk wordt er door een vergissing van het afweersysteem per ongeluk afweerstoffen gemaakt tegen de zenuwcellen. Zenuwen zijn een soort electriciteitsdraden die signalen doorgeven. Als een zenuw beschadigd raakt, geeft hij signalen niet of niet meer goed door, daardoor ontstaan klachten in het gevoel (tintelingen, doofheid, pijn), aansturen van de spieren (krachtsverlies) en stoornissen in de doorbloeding van de huid.
Er is een idiopathische vorm, waarbij de oorzaak niet bekend is en soms kan ASN erfelijk zijn, dat willen zeggen dat meerdere mensen in de familie de ziekte krijgen. Het belangrijkste verschil is dat bij de erfelijke vorm de kans groter is dat het nog een keer terugkeert.


Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten van de patiënt en de bevindingen bij het lichamelijk onderzoek. Aanvullende onderzoeken, zoals elektromyografie (EMG), kunnen de diagnose bevestigen. 

Wat kun je eraan doen?


Een genezende behandeling is er niet; het belangrijkste in de beginfase is verlichting van de pijn met medicijnen.
Het is verstandig begeleiding te krijgen van een fysiotherapeut die oefeningen kan geven gericht op herstel en om overbelasting van de spieren te voorkomen. Binnen enkele maanden treedt bij de meeste mensen herstel op en vaak is er na 2 tot 3 jaar een bijna volledig herstel. Het herstel is afhankelijk van hoe ernstig de zenuwen beschadigd zijn geraakt tijdens de aanval.
U kunt (samen met de fysiotherapeut) kijken de website van het Radboud UMC, waar de mogelijkheden van behandeling staan vermeld. 
In sommige gevallen, als er bijvoorbeeld sprake is van ernstige uitval, is verwijzing naar een revalidatiearts zinvol.


Meer informatie


www.vsn.nl
www.radboudumc.nl 
Bron: Patiëntenvoorlichting, Nederlandse vereniging van Neurologie  

9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief