Carpaal tunnelsyndroom

Wat is een carpaal tunnelsyndroom?


Het carpaal tunnelsyndroom is een serie klachten die worden veroorzaakt door een beknelling van de zenuw (nervus medianus) die loopt in het midden van de arm. Deze zenuw loopt via de onderarm naar de handpalm door een soort tunnel (carpale tunnel). De carpale tunnel wordt gevormd door de handwortelbeentjes en een stevig peesblad aan de kant van de handpalm van de pols (zie afbeelding). Door die tunnel lopen ook de buigpezen van de vingers en de hand. Als de ruimte in de tunnel minder wordt door bijvoorbeeld zwelling van het weefsel in of rond de tunnel, raakt de zenuw bekneld.

Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk

Kies uw aandachtszone

Kies uw aandachtszone

U heeft nog geen aandachtszone geselecteerd.

Klachten


De klachten bij het carpale tunnelsyndroom lopen uiteen en treden vaak ook 's nachts op. De aandoening kan voorkomen aan 1 hand of aan beide handen.

Zo kunt u last hebben van:
●      Tintelingen, een prikkelend of pijnlijk gevoel in de vingers en de hand.
●      Een verdoofd gevoel in uw handpalm en vingers.
●      Een gevoel alsof de hand gezwollen is.
●      Een uitstralende pijn naar uw onderarm, elleboog en schouder.
●      Krachtverlies in uw hand.

Klachten kunnen optreden tijdens een zwangerschap of aan het begin van de overgang, maar ook door irritaties zoals bij reuma, letsel aan de pols en na forse handenarbeid.

 

EMG-onderzoek/echo onderzoek


Wanneer de neuroloog tijdens het consult op de polikliniek vermoedt dat u het carpaal tunnelsyndroom heeft, krijgt u een aanvullend EMG (electromyogram)-onderzoek en/of een echo onderzoek van de pols. Een EMG is een onderzoek naar de werking van de zenuwen en spieren. Meer informatie over dit onderzoek vindt u in onze folder 'EMG-onderzoek'.

Behandelmogelijkheden


Bij een carpaal tunnelsyndroom zijn 3 behandelmogelijkheden: een spalk, een injectie of een operatie.

Spalk
Bij geringe klachten ten gevolge van het carpaal tunnelsyndroom kan een polsspalk verbetering geven. De arts schrijft een machtiging voor een spalk voor.

Injectie
Bij geringe klachten ten gevolge van het carpaal tunnelsyndroom kan een lokale injectie net onder de huid met ontstekingsremmers en een kortwerkend verdovingsmiddel aan de binnenzijde van de pols voldoende zijn. Het inbrengen van de naald en achterlaten van de vloeistof kan gevoelig zijn. Het is mogelijk dat de klachten na enkele maanden terugkomen, waarna de behandeling kan eenmalig worden herhaald.

Na de behandeling met een spalk of injectie hoeft u niet naar de neurochirurg. De neuroloog neemt na enkele weken contact met u op om het effect van de behandeling met u te bespreken.

Operatie
Bij een ernstiger carpaal tunnelsyndroom verwijst de neuroloog u door naar de plastisch chirurg of neurochirurg. Deze kan door middel van een kleine operatie onder plaatselijke verdoving zorgen voor verruiming van de carpale tunnel. De plastisch chirurg/neurochirurg bespreekt uitgebreid de verwachtingen en risico’s van de ingreep met u.
 


Vervoer


Na de behandeling met een injectie kan het zijn dat uw hand enkele uren verdoofd aanvoelt. Het is daarom raadzaam niet zelf auto te rijden of te fietsen. Wij adviseren om ervoor te zorgen dat iemand u naar huis kan brengen of te reizen met het openbaar vervoer.

 

Vragen?


Heeft u nog vragen? Of is iets niet helemaal duidelijk? Vraag uw behandelend arts om uitleg, of bel de polikliniek neurologie. Wij helpen u graag.

 


 

9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief