Idiopathische Intracraniële Hypertensie (IIH)

Wat is het?


(Idiopathische) Intracraniële hypertensie betekent verhoogde druk in het hoofd, waar geen duidelijke oorzaak voor bestaat. Hierbij kan langdurige druk op de oogzenuw ontstaan wat blijvende schade kan geven.
 


Waar heb je last van?


Hoofdpijn, misselijkheid en braken met visusklachten (moeite met zien; vaak wazig zien en dubbelzien).

Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk

Kies uw aandachtszone

Kies uw aandachtszone

U heeft nog geen aandachtszone geselecteerd.

Wat is de oorzaak?


Meestal is de oorzaak onbekend. Wel komt het vaker voor bij jonge vrouwen die een verhoogde BMI hebben (te zwaar zijn), de anti conceptiepil slikken en er ook bij roken. Maar ook zonder deze oorzaken kun je IIH krijgen. Soms kunnen medicijnen of overmatig gebruik van bijvoorbeeld vitamine A de oorzaak zijn.
 


Hoe wordt de diagnose gesteld?


Een MRI scan van het hoofd wordt meestal gemaakt om andere oorzaken uit te sluiten (die hoge druk verschijnselen in het hoofd kunnen geven). Maar bij de diagnose IIH zie je geen afwijkingen op de MRI. Daar is een ruggenprik voor nodig. Daarmee kan de verhoogde hersenvochtdruk worden gemeten. De oogarts en neuroloog kunnen een verhoogde druk in de oogzenuw zien.
 


Prognose


Bij sommige patiënten treedt spontane verbetering op. Voor veel anderen kan medicamenteuze en/of chirurgische behandeling helpen om hun symptomen onder controle te krijgen. Een aantal blijft echter lastig te beheersen symptomen houden ondanks behandeling.
 

Wat kun je eraan doen?


Behandeling is gericht op het verminderen van de hoofdpijn en op het voorkomen van de schade aan de oogzenuw. Er kan worden behandeld met medicijnen (of het staken van medicijnen), maar dit zal niet altijd helpen. Als men de pil gebruikt wordt geadviseerd deze te stoppen. Tevens wordt geadviseerd te stoppen met roken. Als men te zwaar is, wordt geadviseerd om af te vallen. Er kan ook gekozen worden voor herhaalde ruggenprikken om het hersenvocht af te laten lopen en daarmee de druk (tijdelijk) te verlagen. Soms wordt een drain ingebracht in de hersenkamers waardoor het hersenvocht weg kan lopen. Op die manier kan de druk laag gehouden worden.
  
Bron: Patiëntenvoorlichting, Nederlandse vereniging van Neurologie

9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief