Lumbosacraal radiculair syndroom (rughernia)

In deze folder vindt u informatie over het ontstaan en de behandeling van rughernia.
 


De klachten


De meest voorkomende klacht van een hernia in de rug is pijn in één been met soms hierbij ook rugpijn. Regelmatig gaan deze klachten ook gepaard met een veranderd gevoel in een gedeelte van het been.
 


Ontstaan van de klachten


De wervelkolom bestaat uit wervels, die met elkaar verbonden zijn door tussenwervelschijven. Dit zijn een soort stootkussens met een wand van stevig bindweefsel, en van binnen een zachte kern. Wanneer er veel kracht op deze tussenwervelschijven komt kan het bindweefsel zwakker worden en kan de kern gaan uitpuilen. Hierdoor ontstaat er een soort knobbel aan de buitenkant van de tussenwervelschijf. Deze knobbel wordt hernia genoemd. Veel mensen hebben een hernia zonder dat ze er iets van merken. Echter bij elke wervel takken er zenuwen af  die naar de benen toegaan. Op het moment dat een uitgepuilde tussenwervelschijf tegen een zenuw aandrukt ontstaan er klachten. Er wordt een signaal doorgegeven naar de hersenen, zodat u pijn voelt die uitstraalt in uw been. Behalve pijn kan een hernia ook andere klachten veroorzaken, zoals tintelingen of een verdoofd gevoel in gedeeltes van het been/voet. In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van krachtsverlies in het been of problemen met plassen en/of ontlasting.

Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk

Kies uw aandachtszone

Kies uw aandachtszone

U heeft nog geen aandachtszone geselecteerd.

Het onderzoek


De neuroloog kan door goed naar uw verhaal te luisteren en lichamelijk onderzoek meestal vaststellen of sprake is van een hernia. Dit onderzoek is bijna altijd voldoende voor de eerste 6 weken van de klachten.
 
Het maken van röntgenfoto’s of een scan is in dit stadium meestal niet nodig. Een hernia is op een gewone röntgenfoto zelfs helemaal niet te zien. Bij sommige patiënten wordt er toch een röntgenfoto gemaakt omdat de arts er zeker van wil zijn dat er geen andere aandoening is, bijvoorbeeld een ziekte van de wervels zelf. Dit is overigens zelden het geval. Met behulp van een MRI-scan kunnen de zenuwen en een hernia wel betrouwbaar worden afgebeeld. Dit onderzoek is echter alleen zinvol als de klachten na een aantal weken niet spontaan verdwijnen of als er sprake is van alarmsymptomen waardoor een operatie nodig is.

 
De behandeling


Veel mensen denken bij een hernia meteen aan een operatie, maar dat is meestal niet nodig. Na 3 maanden is bij ongeveer 90% van de patiënten met een hernia de pijn bijna verdwenen of duidelijk afgenomen. Het belangrijkste dat u de eerste weken moet doen is: wachten op spontaan herstel en proberen te blijven bewegen.
 

Pijnstillers


Aangezien het belangrijkste symptoom van een hernia beenpijn is, is het belangrijk dat u goede en effectieve pijnstillers inneemt, stem dit af met uw huisarts of neuroloog. Dit geneest de hernia zelf natuurlijk niet, maar die gaat zoals gezegd meestal vanzelf over. Bij zeer hevige pijn kan ook een behandeling door een pijnspecialist, een zogenoemde wortelblokkade worden overwogen.
 


Bedrust

Uit onderzoek is gebleken dat bedrust geen enkel effect heeft op de genezing van een rughernia. Bovendien heeft langdurige bedrust grote nadelen: de spierkracht en de lichamelijke conditie gaan erdoor achteruit. Deze behandeling is dus afgeschaft. Dit wil niet zeggen dat u helemaal niet in bed mag liggen. Bij hevige pijn zullen de meeste patiënten enkele uren in bed gaan liggen, omdat bewegen te pijnlijk is.
 


Fysiotherapie

Fysiotherapie heeft in de eerste fase van de herniaklachten geen effect op het herstel. Allerlei behandelingen met warmtestraling of massage zijn niet zinvol, en oefentherapie is alleen vanwege de pijn vaak erg lastig. Na de eerste fase, wanneer de ergste pijn voorbij is of goed onder controle is mijn pijnstilling, kan oefentherapie zinvol zijn.
 

 

Operatie

Een operatie alleen in een minderheid van de gevallen nodig. Als vuistregel geldt dat een operatie moet worden overwogen als de pijn na 6 weken niet duidelijk aan het verminderen is of indien er alarmsymptomen zijn.
 
"Alarmsymptomen" zijn:
●      Krachtsverlies in de spieren van het been
●      Een verdoofd gevoel aan de billen en rond de anus;
●      Wanneer u de urine of de ontlasting niet kunt ophouden of wanneer het  helemaal niet
 
Bij het optreden alarmsymptomen moet u direct contact opnemen met uw neuroloog of huisartsenpost.

9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief