Instabiliteit van de knieschijf (patellaluxatie)

Wat is patellaluxatie?

Uw knieschijf kan bij een val op de knie uit de kom schieten. Dit wordt een patellaluxatie genoemd. Als de knieschijf vaker uit de kom schiet of dreigt te schieten, wordt er gesproken van chronische patellofemorale instabiliteit.


Wat zijn de symptomen?

Pijn aan de voorzijde van de knie.
Zwelling van de knie.
Recidiverende patellaluxaties of het gevoel dat de knieschijf uit de kom dreigt te schieten.
 

Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk

Waardoor ontstaat instabiliteit van de knieschijf?

Er zijn vele verschillende oorzaken voor de instabiliteit van de knieschijf. De knieschijf wordt gestabiliseerd door meerdere structuren. De eerste stabilisator is de trochlea. Dit is een goot aan de onderkant van het dijbeen waardoor de knieschijf spoort bij het buigen en strekken van de knie. Ten tweede zorgen banden aan weerszijden van de patella voor extra stabiliteit en dat uw knieschijf centraal door de trochlea glijdt. Tenslotte spelen de bovenbeenspieren ook een belangrijke rol in de stabiliteit van het patellofemorale gewricht doordat zij aanhechten aan uw knieschijf. De oorzaak dat uw knieschijf niet goed spoort of vaak uit de kom schiet, kan liggen in een aanlegstoornis of zwakte van een of meerdere van deze stabilisatoren:

  • De trochlea waar de knieschijf door spoort kan te ondiep zijn, waardoor de knieschijf makkelijk uit de kom schiet. Dit wordt ook wel trochlea dysplasie genoemd.
  • Een hoogstand van de patella zorgt ervoor dat de knieschijf boven de trochlea staat en zo kan luxeren.
  • De ligamenten aan de binnenzijde en buitenzijde van uw knie kunnen te strak zijn of juist gescheurd na een acute patellaluxatie waardoor de knieschijf kan luxeren of niet goed door de trochlea spoort.
  • Bij patiënten met X-benen trekken de bovenbeenspieren de patella naar de buitenzijde van de knie. Dit kan pijn of patellofemorale instabiliteit veroorzaken.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt door uw orthopedisch chirurg op de polikliniek gesteld tijdens het lichamelijk onderzoek. Daarnaast worden er aanvullende foto’s en een MRI- en/of CT-scan gemaakt.

Behandeling van instabiliteit van de knieschijf

Als uw knieschijf voor de eerste keer luxeert, wordt dit meestal niet-operatief behandeld door het gebruik van een tijdelijke brace en fysiotherapie. Als er sprake is van chronische instabiliteit waar fysiotherapie geen uitkomst biedt, doet uw orthopedisch chirurg onderzoek naar de precieze oorzaak van de recidiverende patellaluxaties. Doordat patellofemorale instabiliteit vele oorzaken kent, verschillen de operaties per patiënt. Verplaatsing van de aanhechting van de knieschijf gecombineerd met de vervanging van het binnen ligament van de knieschijf is een veelvuldig toegepaste operatie om patellofemorale instabiliteit te behandelen.


Wat kan Medische Kliniek Velsen voor u betekenen?

Met ervaren en deskundige specialisten bekijken wij uw probleem nader en bepalen we of een operatieve behandeling zinvol is. Mogelijk zijn er ook andere oplossingen. Indien er een operatie mogelijk is, kan die op zeer korte termijn plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd in een gloednieuwe, hypermoderne omgeving die voldoet aan alle eisen.

  • Korte wachtlijsten
  • Uit de basisverzekering vergoed
  • Meerdere disciplines onder één dak
  • Persoonlijk contact met één medisch specialist
9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Veel gestelde vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed en moet ik een deel van de kosten zelf betalen?

    Elke medische behandeling in Medische Kliniek Velsen wordt vergoed uit de basisverzekering, welke polis u ook heeft. Het kan zijn dat uw verzekeraar niet 100% vergoed, maar bijvoorbeeld maar 75%. Als uw verzekeraar niet 100% vergoedt, dan neemt Medische Kliniek Velsen de rest (het niet-vergoede deel) van de kosten voor haar rekening. U betaalt dus nooit iets 'uit eigen zak' voor uw behandeling. U hoeft ook niets voor te schieten. Uw reguliere eigen risico betaalt u wel zelf, net als in alle andere zorginstellingen. 
    Voor meer details, zie onze vergoedingspagina.

    .

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief