Knieprothese

Wat is een knieprothese?

Een knieprothese is een anders woord voor een kunstknie. Die kan nodig zijn als u knieartrose heeft. Dit is slijtage aan uw kniegewricht. Uiteindelijk leidt het tot de aantasting van het kraakbeen van de knie. Deze aantasting van het kraakbeen kan erg pijnlijk zijn en veroorzaakt stijfheid en beperkingen. Ook kan de knie in een X of O-stand komen te staan en instabiel aanvoelen.


Wat zijn de symptomen van knieartrose?

Als u knieartrose heeft, dan kan het moeilijker zijn om te wandelen, fietsen, over ongelijk terrein te lopen en trap te lopen. De pijn wordt meestal gevoeld diep in de knie, de knieholte, aan de binnen- of buitenkant en aan de voorzijde van het kniegewricht. Soms trekt deze pijn door naar het scheenbeen of bovenbeen. Naast de pijn neemt de beweeglijkheid van uw kniegewricht af en wordt dit stijf. Deze stijfheid kunt u met name merken bij het opstaan uit een stoel, de zogenaamde ‘startpijn’ of een stijfheid van het in de ochtend na het ontwaken, ‘ochtendstijfheid’. De meest voorkomende klacht bij slijtage van het kniegewricht zijn:

 • Pijn
 • Stijfheid
 • Zwelling
 • Instabiliteit
 • Veranderde stand van het been
Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk

Waardoor ontstaat knieartrose?

De belangrijkste oorzaak van knieartrose is ouderdom van het gewricht. Daarnaast zijn er enkele oorzaken die kunnen leiden tot aantasting van het kniegewricht met artrose als gevolg. Deze oorzaken zijn:

 • Kraakbeenbeschadiging door een ongeval met schade aan de knie.
 • Een infectie van het kniegewricht.
 • Ontsteking van het kniegewricht (bijv. bij reumatische artritis).
 • Aangeboren of verworven afwijkingen van het kniegewricht.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het stellen van de diagnose knieartrose begint bij een persoonlijk gesprek over uw klachtenpatroon en ziektegeschiedenis met onze orthopedisch specialisten. Ook wordt er een lichamelijk onderzoek verricht. Röntgenfoto’s zijn nodig om vast te stellen in welke mate het kraakbeen beschadigd is en om een mogelijke oorzaak vast te stellen. In de meeste gevallen zijn deze stappen voldoende om de diagnose ‘knieartrose’ te stellen. In specifieke situaties kan het voor uw behandelend arts noodzakelijk zijn om aanvullend andere onderzoeken af te spreken om tot een goede diagnose te komen, zoals:

 • Spouwfoto’s en foto’s van uw gehele been als er informatie nodig is over de beenstand, botverlies aan de binnen- of buitenkant en de kwaliteit van de banden.
 • Een MRI-scan als het aannemelijk is dat andere aandoeningen een rol spelen bij het slijtageproces.
 • Een echo voor onderzoek naar pezen en spieren.
 • Een knie-injectie om te onderzoeken of pijnklachten voornamelijk uit de knie komen.
 • Een bloedonderzoek om infecties en andere ontstekingsreacties op te sporen.

Behandeling van slijtage aan de knie

Artrose kan helaas nog niet worden genezen, maar er bestaan gelukkig behandelingen om de klachten te verlichten of tijdelijk te doen afnemen. Onder andere het gebruik van ontstekingsremmers verminderen de klachten van artrose. Een ander onderdeel van de niet-operatieve behandeling van slijtage aan de knie is fysiotherapie. De fysiotherapeut probeert, na verwijzing en overleg met uw behandelend orthopedisch specialist, het gewricht zo soepel mogelijk te houden door middel van bewegingstherapie. Ook kan een injectie in het gewricht gegeven worden om de pijn tijdelijk te verlichten.

Plaatsing knieprothese
Als deze niet-operatieve behandelingen niet afdoende zijn, kan overgegaan worden tot plaatsing van een knieprothese. Als de behandeling met medicijnen en fysiotherapie niet effectief is, dan kan bij voldoende klachten en knieartrose gekozen worden voor een kunstknie. Plaatsing van een knieprothese is een operatie die veelvuldig gedaan wordt en waar de orthopedisch chirurg veel ervaring mee heeft. Afhankelijk van de ernst van de klachten en mate van artrose vindt na goed overleg tussen u en uw behandelend orthopedisch chirurg de operatie plaats.

De keuze van een knieprothese
De keuze die door de orthopedisch chirurg gemaakt wordt, is afhankelijk van veel factoren. Denk aan de kwaliteit van het bot, uw leeftijd, uw algemene conditie, specifieke anatomie van het kniegewricht en de ervaring van de orthopedisch chirurg met bepaalde prothesen. De orthopedisch chirurg bespreekt de verschillende mogelijkheden met u. Een knieprothese bestaat uit een bovenbeensdeel, een onderbeensdeel en een tussenliggende insert van hoogwaardig kunststof. Er kan gekozen worden om het glijvlak van de knieschijf ook te vervangen. Dit is niet altijd noodzakelijk.

Tijdens de operatie kiest de orthopedisch chirurg, mede op basis van de kwaliteit van uw bot, voor een prothese die vastgroeit in uw bot of eentje die met botcement op zijn plek blijft. De gebruikte materialen in Medische Kliniek Velsen hebben een uitstekende staat van dienst en zijn bewezen goede implantaten.
       

De operatie
De ingreep duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Bij een totale knieprothese opent de orthopedisch chirurg het kniegewricht aan de voorzijde. De knieschijf wordt aan de kant geschoven om toegang te krijgen tot het kapotte kraakbeen van de knie. Dit beschadigde kraakbeen wordt aan de bovenbeenzijde en scheenbeenzijde verwijderd en vervangen door een implantaat, de knieprothese. De prothese wordt door middel van vele metingen precies passend geplaatst. Na de operatie heeft u een litteken aan de voorzijde van de knie, gesloten met operatienietjes. De prothese zit direct goed vast en u kunt op de dag van de operatie direct onder begeleiding van een fysiotherapeut oefenen met lopen. Er zit een drukverband omheen. De nietjes worden na 2 weken verwijderd.

Begeleiding voor en na uw behandeling via onze app

Om u zo goed mogelijk te begeleiden voor én na uw behandeling, bieden wij uw de gratis Caro app aan. De app voorziet u al tijden voor uw behandeling van nuttige informatie en 'coacht' u na de operatie in bijvoorbeeld de revalidatie en het afbouwen van pijnmedicatie. De app kunt u hieronder downloaden.  De te gebruiken zorgcode is mkvelsen. 

Caro App

Caro app - App Store (Apple) 

Caro app - Google Play Store (Android)


Wat kan Medische Kliniek Velsen voor u betekenen?

Met ervaren en deskundige specialisten bekijken wij uw probleem nader en bepalen we of een operatieve behandeling zinvol is. Mogelijk zijn er ook andere oplossingen. Indien er een operatie mogelijk is, kan die op zeer korte termijn plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd in een gloednieuwe, hypermoderne omgeving die voldoet aan alle eisen.

 • Korte wachtlijsten
 • Uit de basisverzekering vergoed
 • Meerdere disciplines onder één dak
 • Persoonlijk contact met één medisch specialist
9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Veel gestelde vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed en moet ik een deel van de kosten zelf betalen?

  Elke medische behandeling in Medische Kliniek Velsen wordt vergoed uit de basisverzekering, welke polis u ook heeft. Het kan zijn dat uw verzekeraar niet 100% vergoed, maar bijvoorbeeld maar 75%. Als uw verzekeraar niet 100% vergoedt, dan neemt Medische Kliniek Velsen de rest (het niet-vergoede deel) van de kosten voor haar rekening. U betaalt dus nooit iets 'uit eigen zak' voor uw behandeling. U hoeft ook niets voor te schieten. Uw reguliere eigen risico betaalt u wel zelf, net als in alle andere zorginstellingen. 
  Voor meer details, zie onze vergoedingspagina.

  .

 • Wat is de wachttijd voor een knieprothese?

  U kunt binnen 3 tot 4 weken terecht voor een operatie bij Medische Kliniek Velsen.

   

 • Is een totale knieprothese een veilige operatie?

  Het plaatsen van een totale knieprothese is een veilige operatie. Elke operatie kan echter gepaard gaan met operaties. U moet dan denken aan een infectie (0,4%), trombose of embolie (<1%), een bloeding (<0,1%), stijfheid van de knie (<1%) en een loslating van de knieprothese (<1%),.

 • Wat kan ik niet met een totale knieprothese?

  In principe kunt u alles met u knieprothese. Echter raden wij u af om te hardlopen, voetballen en hockeyen. Daarnaast vinden patiënten met een totale knieprothese het niet prettig om op hun knielen te zitten.

   

 • Welke sporten kan ik beoefenen met een totale knieprothese?

  Fietsen, wandelen, zwemmen, skiën, golf, tennis en fitness en roeien met lage weerstanden.

 • Hoelang duurt de revalidatie en hoe ziet deze eruit?

  De revalidatie van een totale knieprothese is intensief en dient te gebeuren onder begeleiding van een fysiotherapeut. In totaal duurt de revalidatie 12 maanden. 75% van het herstel vindt echter plaats in de eerste 3 maanden. De eersten 6 weken zult u met krukken of een rollator lopen. Dagelijks zult u meerdere malen oefeningen moeten doen om ervoor te zorgen dat u knie goed kan strekken en buigen. Als alles naar verwachting verloopt zult u na 6 weken steeds meer mogen en kunnen doen. Denk hierbij aan fietsen, autorijden en afstanden wandelen. U krijgt na de operatie een revalidatieprotocol mee van ons voor uw fysiotherapeut zodat uw samen zo goed mogelijk aan de revalidatie kunt werken en het uiteindelijke resultaat zo goed mogelijk zal zijn.

   

 • Ga ik slapen of krijg ik een ruggenprik?

  Als u een knieprothese krijgt in Medische Kliniek Velsen beslist u zelf wat voor type narcose of verdoving u wilt. Dit kan een volledige narcose zijn waarbij u in slaap bent en uw ademhaling tijdelijk wordt overgenomen. Een veelgebruikt alternatief is de ruggenprik met een lage dosering slaapmiddel. Hierdoor merkt u niets tijdens de operatie maar is het niet noodzakelijk uw ademhaling over te nemen. Wij zullen u uitgebreid van informatie voorzien en beslist samen met de anesthesist wat u wilt.

   

 • Hoe lang gaat een knieprothese mee?

  Uit een recente studie welke is gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet blijkt dan 82% van de totale knieprothesen meer dan 25 jaar mee gaat.

   

 • Wat levert een totale knieprothese mij op?

  Als uw knie versleten is heeft u pijn, is de beweeglijkheid van de knie afgenomen en kan het zijn dat uw been steeds schever gaat staan. Een totale knieprothese zorgt dat u geen pijn meer heeft, uw been weer recht staat en u de knie goed kan strekken en buigen.

   

 • Wat gebeurt er tijdens een operatie en hoelang duurt de operatie?

  Uw orthopedisch chirurg maakt een incisie van ongeveer 15 centimeter aan de voorkant van uw knie. Tijdens de operatie wordt de knieschijf naar de zijkant geklapt en worden de versleten delen van het kraakbeen van de knie verwijderd. Vervolgens worden de metalen delen van de knieprothese met cement vastgezet in het bot van het boven- en scheenbeen om zo het verwijderde kraakbeen te vervangen. Hiertussen wordt de plastic lager geplaatst om zo de bandenspanning te herstellen.

  De operatie duurt 60 tot 75 minuten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief