Kraakbeenletsel van de knie

Wat is kraakbeenletsel?

Kraakbeen is glad elastisch weefsel die de uiteinden van botten bij de gewrichten bedekt en beschermt. Het zorgt ervoor dat gewrichten zonder wrijving kunnen buigen en strekken. Schade aan het kraakbeen – ook wel een chondraal letsel genoemd – kan optreden als gevolg van een verdraaiing van de knie, een directe klap op de knie of slijtage als iemand ouder wordt. Het kan ook zo zijn dat er een stuk bot losraakt die vastzit aan het kraakbeen. Dan wordt er gesproken van een osteochondraal letsel. Vaak gaan chondraal letsels gepaard met ander letsel van de knie zoals gescheurde kruisbanden en een beschadigde meniscus.


Wat zijn de symptomen?

  • Zwelling van de knie is vaak het enige symptoom.
  • Losse, zwevende stukjes kraakbeen kunnen het de knie blokkeren, waardoor u de knie niet kan buigen of strekken. Dit wordt een slotknie genoemd.
  • De knie kan af en toe knikken of bezwijken als er gewicht op wordt geplaatst.
  • Pijn bij langdurig lopen of traplopen.
Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk

Waardoor ontstaan kraakbeenletsels?

Kraakbeenletsels ontstaan door een verkeerde beweging, een val of verdraaiing van de knie. De meeste mensen kunnen zich echter niet een specifiek moment herinneren waarop de knieklachten zijn ontstaan. Dat komt omdat chondraal letsels ook kunnen ontstaan door meerdere kleine verdraaiingen of beschadigingen van de knie die zich in de loop van de tijd hebben voorgedaan.


Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt door uw orthopedisch chirurg op de polikliniek gesteld tijdens het lichamelijk onderzoek. Daarnaast wordt het volgende aanvullende onderzoek verricht:

  • Een röntgenfoto. Bij grote kraakbeenbeschadigingen waarbij ook bot aan het losse stuk kraakbeen vastzit, is dit goed te zien op een röntgenfoto. Röntgenfoto’s beelden echter alleen het bot af en niet het kraakbeen, meniscus en andere kniebanden.
  • Een MRI-scan om alle structuren – dus ook kraakbeen, ligamenten en meniscus – af te beelden.

Behandeling van kraakbeenletsels

De behandeling van chondraal defecten van de knie kan afhangen van de locatie en grootte van het defect. Over het algemeen zijn degenen die zich aan het uiteinde van het dijbeen bevinden, het best te behandelen en zijn de uitkomsten van deze operaties goed. De kraakbeenletsels op het scheenbeen en aan de achterkant van de knieschijf zijn moeilijker te behandelen. Deze resultaten zijn niet goed te voorspellen en worden daarom niet vaak uitgevoerd.

Er zijn veel verschillende chirurgische behandelingen van kraakbeenletsels. Welk type operatie er wordt uitgevoerd, is afhankelijk van de grootte en de locatie van het kraakbeenletsel. Ook komen kraakbeenletsels van de knie vaak voor in combinatie met andere beschadigingen van de knie zoals een gescheurde kruisband en meniscus. Uw orthopedisch chirurg geeft aan de hand van de precieze afwijkingen van het kraakbeen en eventuele andere beschadigingen van uw knie een advies op maat.


Wat kan Medische Kliniek Velsen voor u betekenen?

Met ervaren en deskundige specialisten bekijken wij uw probleem nader en bepalen we of een operatieve behandeling zinvol is. Mogelijk zijn er ook andere oplossingen. Indien er een operatie mogelijk is, kan die op zeer korte termijn plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd in een gloednieuwe, hypermoderne omgeving die voldoet aan alle eisen.

  • Korte wachtlijsten
  • Uit de basisverzekering vergoed
  • Meerdere disciplines onder één dak
  • Persoonlijk contact met één medisch specialist
9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Veel gestelde vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed en moet ik een deel van de kosten zelf betalen?

    Elke medische behandeling in Medische Kliniek Velsen wordt vergoed uit de basisverzekering, welke polis u ook heeft. Het kan zijn dat uw verzekeraar niet 100% vergoed, maar bijvoorbeeld maar 75%. Als uw verzekeraar niet 100% vergoedt, dan neemt Medische Kliniek Velsen de rest (het niet-vergoede deel) van de kosten voor haar rekening. U betaalt dus nooit iets 'uit eigen zak' voor uw behandeling. U hoeft ook niets voor te schieten. Uw reguliere eigen risico betaalt u wel zelf, net als in alle andere zorginstellingen. 
    Voor meer details, zie onze vergoedingspagina.

    .

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief