LCL (buitenband knie)

Wat is de functie van de buitenband van de knie?

Uw buitenband – het laterale collaterale ligament (LCL) – is een van de vier belangrijke banden (ligamenten) van uw knie. Het LCL ligt aan de buitenkant van uw kniegewricht en verbindt uw dijbeen met uw kuitbeen. Zij zorgen samen met de andere ligamenten de kniestabiliteit. Het LCL biedt stabiliteit bij draai- en zijwaartse bewegingen van uw knie.


Wat zijn de symptomen?

 • Pijn aan de buitenkant van uw knie.
 • Aan de buitenkant van uw knie een blauwe plek of bloeduitstorting.
 • Mogelijke zwelling van de knie bij begeleidend letsel van de voorste kruisband, achterste kruisband of meniscus.
 • Instabiliteit.
Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk

Waardoor ontstaat een beschadiging aan uw LCL?

In tegenstelling tot de binnenband, komt een beschadiging van het LCL veel minder vaak voor. Een beschadiging is een ernstig letsel van uw knie. De buitenband van de knie komt onder spanning te staan als het onderbeen naar binnen buigt ten opzichte van het bovenbeen. Als deze kracht te groot wordt, kan het LCL scheuren. Dit gaat vaak gepaard met andere beschadigingen in de knie zoals een scheur van de achterste kruisband, de posterolaterale hoek of de meniscus. Letsels van de buitenband worden vaak gezien bij sporters na een direct inwerkende kracht op de knie. Dit kan bijvoorbeeld een tackle met rugby zijn of overstrekking van de knie bij een verkeerde landing na een sprong bij voetbal.


Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld tijdens het lichamelijk onderzoek. Vrijwel altijd wordt er nog aanvullend onderzoek verricht door middel van röntgenfoto’s en een MRI-scan.
 

Behandeling van buitenbandletsels

De ernst van het letsel bepaalt de behandeling. Dit wordt bepaald tijdens een lichamelijk onderzoek. Het merendeel van de LCL-beschadigingen kan zonder operatie genezen.

Snelle vaststelling van LCL-letsels is belangrijk. Niet alleen om vlot te beginnen met de juiste behandeling, maar ook om eventueel ander letsel aan de knie vast te stellen. Graad I & II letsels worden vaak niet operatief behandeld. De behandeling bestaat uit het gebruik van een speciale scharnierbrace voor enkele weken. Daarnaast speelt fysiotherapie een belangrijke rol om de bewegelijkheid van de knie en conditie van de bovenbeenspieren zo goed mogelijk te houden. Als deze behandeling goed aanslaat, kunt u na 6 tot 8 weken weer beginnen met sporten.

 

Operatieve behandeling
Graad III letsels van de buitenband gaan in 98% samen met andere letsels van de knie en moeten vaak operatief worden behandeld. Naast het LCL-letsel is er vaak schade aan een van de kruisbanden, de posterolaterale hoek of de meniscus. Dit zorgt voor ernstige instabiliteit van uw knie en het onvermogen te sporten. Deze instabiliteit kan worden behandeld door reparatie en/of reconstructie van uw beschadigde banden. Vaak worden hier uw eigen hamstringpezen of synthetische banden voor gebruikt.

Revalidatie na de operatie duurt vaak 9 tot 12 maanden onder begeleiding van een fysiotherapeut. De revalidatie is erop gericht de kracht en bewegelijkheid van de geopereerde knie te herstellen.


Wat kan Medische Kliniek Velsen voor u betekenen?

Met ervaren en deskundige specialisten bekijken wij uw probleem nader en bepalen we of een operatieve behandeling zinvol is. Mogelijk zijn er ook andere oplossingen. Indien er een operatie mogelijk is, kan die op zeer korte termijn plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd in een gloednieuwe, hypermoderne omgeving die voldoet aan alle eisen.

 • Korte wachtlijsten
 • Uit de basisverzekering vergoed
 • Meerdere disciplines onder één dak
 • Persoonlijk contact met één medisch specialist
9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Veel gestelde vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed en moet ik een deel van de kosten zelf betalen?

  Elke medische behandeling in Medische Kliniek Velsen wordt vergoed uit de basisverzekering, welke polis u ook heeft. Het kan zijn dat uw verzekeraar niet 100% vergoed, maar bijvoorbeeld maar 75%. Als uw verzekeraar niet 100% vergoedt, dan neemt Medische Kliniek Velsen de rest (het niet-vergoede deel) van de kosten voor haar rekening. U betaalt dus nooit iets 'uit eigen zak' voor uw behandeling. U hoeft ook niets voor te schieten. Uw reguliere eigen risico betaalt u wel zelf, net als in alle andere zorginstellingen. 
  Voor meer details, zie onze vergoedingspagina.

  .

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief