Osteotomie

Wat is een osteotomie of standbeencorrectie?

Een osteotomie of standbeencorrectie is een operatie van de knie die wordt uitgevoerd om de stand van het been te veranderen. Dit kan gedaan worden bij beginnende slijtage of instabiliteit van uw knie.


Wat zijn de symptomen?

Klachten die vaak voorkomen bij slijtage van de knie zijn:

 • Pijn in de knie bij belasten, lopen en lang staan.
 • Pijn bij het opstaan, die na enkele stappen afneemt.
 • Nachtpijn.
 • Zwelling van de knie.
 • X-stand of O-stand van het been.
Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk

Hoe ontstaat slijtage aan de knie?

De slijtage betreft vaak de binnenkant van de knie. Het kraakbeen aan deze kant van de knie is versleten terwijl het aan de buitenkant nog intact is. Dit heeft vaak een O-stand van het been tot gevolg. Door deze O-stand vindt de belasting van het lichaamsgewicht vooral via de versleten en pijnlijke binnenkant van de knie plaats. Bijvoorbeeld tijdens het lopen en staan. Dit zorgt voor een overbelasting en verdere versnelde slijtage van de binnenkant van de knie.


Hoe wordt de diagnose gesteld?

Tijdens het gesprek op de polikliniek, het lichamelijk onderzoek en aanvullende röntgenfoto’s worden de diagnose en indicatie voor een standbeencorrectie gesteld.

Behandeling met osteotomie of standbeencorrectie

De operatie vindt plaats onder narcose of met een ruggenprik. Er wordt een verticale snee gemaakt net onder de knie waarna de binnenband van de knie deels los wordt gemaakt. Vervolgens wordt het scheenbeen gedeeltelijk ingezaagd en wordt er een wig gecreëerd om zo de stand van het been te corrigeren. Er wordt een plaat met meerdere schroeven over de wig aangebracht om het been in deze nieuwe stand vast te fixeren en zo vast te laten groeien. De gehele operatie vindt plaats met behulp van röntgenfoto’s. De huid wordt gesloten met oplosbare hechtingen en er wordt een drukverband aangelegd. U wordt 1 nacht opgenomen.


Wat kan Medische Kliniek Velsen voor u betekenen?

Met ervaren en deskundige specialisten bekijken wij uw probleem nader en bepalen we of een operatieve behandeling zinvol is. Mogelijk zijn er ook andere oplossingen. Indien er een operatie mogelijk is, kan die op zeer korte termijn plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd in een gloednieuwe, hypermoderne omgeving die voldoet aan alle eisen.

 • Korte wachtlijsten
 • Uit de basisverzekering vergoed
 • Meerdere disciplines onder één dak
 • Persoonlijk contact met één medisch specialist
9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Veel gestelde vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed en moet ik een deel van de kosten zelf betalen?

  Elke medische behandeling in Medische Kliniek Velsen wordt vergoed uit de basisverzekering, welke polis u ook heeft. Het kan zijn dat uw verzekeraar niet 100% vergoed, maar bijvoorbeeld maar 75%. Als uw verzekeraar niet 100% vergoedt, dan neemt Medische Kliniek Velsen de rest (het niet-vergoede deel) van de kosten voor haar rekening. U betaalt dus nooit iets 'uit eigen zak' voor uw behandeling. U hoeft ook niets voor te schieten. Uw reguliere eigen risico betaalt u wel zelf, net als in alle andere zorginstellingen. 
  Voor meer details, zie onze vergoedingspagina.

  .

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief