Peesscheur schouder (rotator cuff scheur)

Wat is een peesscheur?

De pezen van meerdere schouderspieren hechten aan op de rand van de schouderkop. Deze pezen worden gezamenlijk de ‘rotator cuff’ genoemd. De pezen zorgen ervoor dat u de schouder kunt bewegen. Ook zorgen ze dat de schouderkop stevig in de maar kleine kom van de schouder wordt gehouden.


Wat zijn de symptomen?

Niet iedereen heeft evenveel klachten van een peesscheur (rotator cuff ruptuur). De één heeft pijn, de ander ervaart zwakte. Eventuele symptomen kunnen zijn:

 • Pijn, meestal diep in de schouder of in de bovenarm.
 • Arm niet goed kunnen heffen.
 • Hand niet naar het hoofd kunnen tillen.
Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk

Hoe ontstaat een peesscheur aan de schouder?

Eén of meerdere van de rotator cuff pezen kunnen van het bot afscheuren. Dit kan komen door een ongeval (bijvoorbeeld een val op de schouder). Maar een scheur kan ook optreden zonder ongeval. Bijvoorbeeld als een pees al verzwakt was door veroudering. De pees scheurt dan af tijdens normaal gebruik of tijdens overbelasting van de schouder, bijvoorbeeld bij herhaaldelijke bovenhandse activiteit. Een dergelijke scheur wordt ook wel een ‘slijtagescheur’ genoemd.


Hoe wordt de diagnose gesteld?

Tijdens het lichamelijk onderzoek wordt onder andere gelet op de beweeglijkheid van de schouder en op de kracht van de verschillende spieren en pezen rond de schouder. Daarnaast zijn er verschillende aanvullende onderzoeken mogelijk:

 • Meestal wordt er een röntgenfoto van de schouder gemaakt. Hierop zijn geen pezen zichtbaar. De foto is bedoeld om afwijkingen aan de botten, zoals gewrichtsslijtage, uit te sluiten.
 • Met een echografie worden de pezen van de schouder goed in beeld gebracht met behulp van niet-hoorbare geluidsgolven. Voordeel van deze techniek is dat er ook bewegende beelden kunnen worden gemaakt en dat er zo nodig snel kan worden vergeleken met de andere schouder.
 • Een MRI-scan beeldt alle structuren van de schouder in één keer af. Eventueel kan met een injectie contrastvloeistof in de schouder worden gespoten, om bepaalde structuren nóg gedetailleerder in beeld te kunnen brengen. Een MRI-scan is lang niet altijd nodig om de juiste diagnose te stellen. Als er wordt gekozen voor een operatie, is een MRI wel nodig om in te schatten of de pees wel gerepareerd kan worden.

Behandeling van een rotator cuff ruptuur

Een rotator cuff ruptuur geneest nooit vanzelf. Niet alle peesscheuren kunnen en hoeven geopereerd te worden. Vaak wordt er een goed resultaat met niet-operatieve behandeling behaald. Daarom wordt, als er nog geen behandeling is geweest, vaak hiermee gestart. Een absolute uitzondering hierop is een rotator cuff ruptuur die is ontstaan door een val of ander trauma bij relatief jonge mensen. De pees dient dan, het liefst binnen 2 weken, te worden hersteld met een operatie. Hieronder vindt u een uitleg van de verschillende behandelopties.

Niet-operatieve behandeling
Een behandeling zonder operatie bestaat uit pijnstilling, fysiotherapie en/of een injectie. Het voordeel is dat er geen operatie met bijbehorende complicatiekans en hersteltijd nodig is. Bovendien kan er, bij een onvoldoende behandelresultaat, alsnog een operatie worden verricht. Een kanttekening is dat na verloop van tijd de gescheurde pees zich steeds verder terugtrekt. Daardoor kan de pees op een later tijdstip mogelijk moeilijker of niet meer te repareren zijn met een operatie.
Bij ‘slijtagescheuren’ (zonder trauma) is het desondanks veilig om enkele maanden een niet-operatieve behandeling te volgen. De componenten van deze behandeling zijn:

 • Pijnstilling. Doe dit altijd op advies van uw orthopedisch specialist.
 • Fysiotherapie. Door specifieke training van de schouderspieren die nog wel functioneren, kan als de functie van de gescheurde pees worden overgenomen. De peesscheur heelt er niet van, maar de klachten kunnen wel sterk verminderen omdat het schoudergewricht als geheel weer op een goede manier wordt gebruikt.
 • Injectie. De orthopedisch chirurg kan als aanvulling op bovenstaande nog een injectie met een corticosteroïd en verdovingsmiddel rond de gescheurde pees geven. Hierdoor wordt de irritatiereactie rond de pees geremd en heeft u tijdelijk minder pijn. De injectie werkt vaak enkele weken tot maanden: dit varieert. Soms werkt de injectie geheel niet of komen de klachten juist nooit meer terug. Nadeel van een injectie is dat de peeskwaliteit er verder door achteruitgaat.

Operatieve behandeling met kijkoperatie
Bij onvoldoende resultaat van een niet-operatieve behandeling kan er een operatie worden overwogen. De pees wordt weer op het bot van het bovenarmbeen vastgehecht met een soort botpluggen (botankers) en hechtdraden. Dit gebeurt met een kijkoperatie (artroscopie). U krijgt altijd een algehele narcose. Vaak wordt dit gecombineerd met een verdoving van de arm (zenuwblok). De operatie duurt vaak ruim een uur.

Tijdens de operatie wordt via meerdere kleine sneetjes de peesscheur bekeken en wordt er beoordeeld of de pees te repareren is. Vervolgens worden er één of meer botankers geplaatst en wordt de pees hierop vastgehecht. Op die manier kan de pees, in de 3 maanden na de operatie, langzaam maar stevig vastgroeien op het bot. Vaak wordt de lange bicepspees, die door de schouder heen loopt, ook losgemaakt van de plaats waar hij in de schouder aanhecht. Eventueel kan deze pees op een andere plaats in het bovenarmbeen weer worden vastgezet. Aangezien de lange bicepspees geen echte functie heeft in de schouder of bovenarm, heeft het losmaken van deze pees geen nadelige gevolgen voor de functie van uw arm. Het kan echter wel schouderpijn verminderen en dat is de reden dat dit vaak wordt gedaan tijdens een cuff repair. Uw orthopedisch chirurg van Medische Kliniek Velsen spreekt de mogelijkheden en eventuele complicaties met u door.

Na de operatie wordt u wakker met de arm in een mitella. Deze mitalla moet 6 weken dag en nacht om blijven, om de pees goed op het bot te kunnen laten genezen. De revalidatie na een cuffrepair duurt ongeveer 6 maanden, maar u kunt nog tot een jaar na de operatie pijnklachten houden. 

Begeleiding voor en na uw behandeling via onze app

Om u zo goed mogelijk te begeleiden voor én na uw behandeling, bieden wij uw de gratis Caro app aan. De app voorziet u al tijden voor uw behandeling van nuttige informatie en 'coacht' u na de operatie in bijvoorbeeld de revalidatie en het afbouwen van pijnmedicatie. De app kunt u hieronder downloaden.  De te gebruiken zorgcode is mkvelsen. 

 caro-app(2).png

Caro app - App Store (Apple)  

Caro app – Google Play Store (Android)


Wat kan Medische Kliniek Velsen voor u betekenen?

Met ervaren en deskundige specialisten bekijken wij uw probleem nader en bepalen we of een operatieve behandeling zinvol is. Mogelijk zijn er ook andere oplossingen. Indien er een operatie mogelijk is, kan die op zeer korte termijn plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd in een gloednieuwe, hypermoderne omgeving die voldoet aan alle eisen.

 • Korte wachtlijsten
 • Uit de basisverzekering vergoed
 • Meerdere disciplines onder één dak
 • Persoonlijk contact met één medisch specialist
9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Veel gestelde vragen

 • Wat is de wachttijd voor een rotator cuff repair operatie?

  Bij Medische Kliniek Velsen geldt voor elke operatieve orthopedische behandeling een wachttijd van ongeveer 4 weken.

 • Moet ik direct na de operatie een afspraak met mijn fysiotherapeut maken?

  Ja, het is raadzaam om uw eerste afspraak met uw fysiotherapeut te plannen enkele dagen na de operatie. Hoewel u nog niet veel mag in de eerste weken, kan de fysiotherapeut praktische tips geven bij bijvoorbeeld uit- en aankleden en kunt u al wel oefeningen voor de elleboog en hand doen. 

 • Is een cuffrepair een pijnlijke ingreep?

  Voor de operatie krijgt u een blokkade van de armzenuwen. Hierdoor heeft u tijdens de operatie minder narcosemiddelen nodig en een bijkomend voordeel is dat de zenuwblokkade ongeveer 24 uur blijft werken. U heeft dan dus weinig tot geen pijn. Wij raden aan om de avond na de operatie al uw pijnstillers toch te nemen, ook al werkt de zenuwblokkade nog. Op die manier voorkomt u namelijk dat u veel pijn krijgt wanneer het blok uitwerkt. De eerste paar dagen na de operatie kunnen vrij pijnlijk zijn, daarna neemt de pijn geleidelijk af. 

 • Wanneer mag ik weer fietsen en autorijden na een cuff repair?

  U mag 8 weken na de cuffrepair weer fietsen en autorijden, op voorwaarde dat u een goede controle over de arm heeft. Wij raden aan om in dit stadium de arm nog zo laag mogelijk te houden tijdens het fietsen dan wel autorijden, zodat u de gehechte rotator cuff pees zo weinig mogelijk belast. 

 • Wordt mijn behandeling vergoed en moet ik een deel van de kosten zelf betalen?

  Elke medische behandeling in Medische Kliniek Velsen wordt vergoed uit de basisverzekering, welke polis u ook heeft. Het kan zijn dat uw verzekeraar niet 100% vergoed, maar bijvoorbeeld maar 75%. Als uw verzekeraar niet 100% vergoedt, dan neemt Medische Kliniek Velsen de rest (het niet-vergoede deel) van de kosten voor haar rekening. U betaalt dus nooit iets 'uit eigen zak' voor uw behandeling. U hoeft ook niets voor te schieten. Uw reguliere eigen risico betaalt u wel zelf, net als in alle andere zorginstellingen. 
  Voor meer details, zie onze vergoedingspagina.

  .

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief