Schouder uit de kom (schouderinstabiliteit)

Wat is een schouder uit de kom?

Het grote kop-kom gewricht van de schouder is een bijzonder flexibel gewricht. Het kom-gedeelte van het schouderblad is maar klein vergeleken met de schouderkop. Daarom kan de arm bijna alle kanten op kan bewegen. Dat is ook de reden dat de schouder relatief gemakkelijk uit de kom kan gaan, bijvoorbeeld door een impact tijdens sporten. Is de schouder meer dan één keer uit de kom geraakt? Dan kan dit resulteren in een instabiele schouder.


Wat zijn de symptomen?

  • U ervaart dat de schouder te gemakkelijk uit de kom gaat. Als dit gebeurt, kunt u de schouder nauwelijks bewegen en ervaart u pijn.
  • Het kan ook zijn dat de schouder er bijna uitgaat: dit voelt onaangenaam en kan ook pijnlijk zijn, maar de schouder schiet net op tijd weer volledig terug in de kom.
  • De momenten waarop dit (bijna) gebeurt, wisselen per persoon: bij de één is dit alleen tijdens een nieuw trauma (bijvoorbeeld een val met voetbal of een impact tijdens rugby). Bij de ander kan dit al in een bepaalde houding tijdens het slapen zijn.
  • In meer zeldzame gevallen is pijn de enige uiting van een instabiele schouder.
Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk

Hoe ontstaat een instabiele schouder?

Hoe jonger u bent op het moment dat de schouder voor het eerst uit de kom gaat, hoe groter de kans is dat u een blijvend instabiele schouder krijgt. Dit betekent dat de schouder in de toekomst nog vaker uit de kom zal gaan. Oorzaken die mogelijk meespelen zijn:

  • Indeuking van bot. Tijdens een eerste, traumatische ontwrichting schuift de kop met veel kracht langs de kom. Hierdoor kan een indeuking in de kop ontstaan (Hill-Sachs lesie) en/of kan de rand van de kom afbreken (bot-Bankart lesie). Hierdoor gaat de schouder steeds makkelijker opnieuw uit de kom. Er is immers ruimte ontstaan voor een ontwrichting, omdat de kop en/of de kom wat kleiner zijn geworden. 
  •  Scheur van het labrum. Het labrum, dat is de zuignap rond de kom, scheurt af als de kop uit de kom gaat. Het lichaam kan deze scheur niet goed genezen. Er kan daarom gemakkelijker een nieuwe ontwrichting optreden.
  • Te soepel kapsel. Bij een traumatische ontwrichting rekt het kapsel uit, waardoor de schouder nog flexibeler wordt en mogelijk gemakkelijker nog eens zal ontwrichten. Sommige mensen hebben echter van zichzelf al overmatig soepele gewrichten. Dit komt doordat hun gewrichtskapsels te elastisch (ook wel ‘te lax’) zijn. Dit wordt hyperlaxiteit genoemd. Er is in dat geval dus niets kapot in de schouder, maar de schouder gaat gewoon makkelijk uit de kom. Vaak betreft het dan beide schouders die instabiel zijn.
  • Slechte aansturing van de spieren. De rotator cuff spieren kunnen onderling niet goed samenwerken, waardoor de kop niet goed in de kom wordt getrokken. Ook kan een verkeerde aansturing van het schouderblad voor instabiliteit van het kop-kom gewicht zorgen.


Hoe wordt de diagnose voor een instabiele schouder gesteld?

Tijdens het lichamelijk onderzoek wordt er onder andere gelet op de beweeglijkheid en flexibiliteit van de schouder en worden er specifieke stabiliteitstesten gedaan. Ook wordt gelet op de beweging van het schouderblad. Daarnaast zijn er verschillende aanvullende onderzoeken mogelijk:

  • Meestal is een röntgenfoto van de schouder op zijn plaats. De foto is bedoeld om indeuking van de botten te detecteren.
  • Met een CT-scan kan de mate van indeuking van de botten nader worden bekeken.
  • Een MRI-scan maakt gebruikt van radiogolven en een sterke magneet. Hiermee kunnen alle structuren van de schouder in één keer worden afgebeeld. Eventueel kan met een injectie contrastvloeistof in de schouder worden gebracht, om bepaalde structuren nóg gedetailleerder in beeld te kunnen brengen. Een MRI-scan is lang niet altijd nodig om een juiste diagnose te stellen. Indien er wordt gekozen voor een operatie, is een MRI wel nodig om in te schatten of de pees wel gerepareerd kan worden.

Behandeling van een instabiele schouder

Niet-operatieve behandeling
De schouder moet – zeker bij de eerste keer – vaak op de spoedeisende hulp terug in de kom worden gezet.

Fysiotherapie is meestal de eerste vorm van behandeling, omdat het geen risico’s kent. De aansturing van de spieren rond het schouderblad wordt verbeterd, waardoor de kop beter in de kom wordt gehouden. Dit is een traject van enkele maanden en wordt onder begeleiding van een gespecialiseerde schouderfysiotherapeut te uitgevoerd. Bij mensen met te flexibele gewrichten (hyperlaxiteit) is fysiotherapie zelfs de enige zinvolle behandeling. Een operatie is dan over het algemeen niet zinvol. Er is dan immers niets kapot in de schouder, dus er valt ook niets te ‘repareren’.


Stabilisatie-operatie
Bij onvoldoende resultaat van een niet-operatieve behandeling kan een operatie worden overwogen. Er zijn grofweg twee varianten: een kijkoperatie of een operatie met een snee.

Operatieve behandeling met kijkoperatie
Als het labrum (de zuignap) van de kom is afgescheurd, kan dit via een kijkoperatie weer terug op het bot worden gehecht. Hier worden botplugjes (botankers) met hechtdraden voor gebruikt. Het uitgerekte kapsel wordt tegelijkertijd weer opgespannen. Hierdoor wordt de schouder stabieler. U krijgt altijd een algehele narcose. Vaak wordt dit gecombineerd met een verdoving van de arm (zenuwblok). De operatie duurt ongeveer 3 kwartier. U krijgt 3 kleine littekens rond de schouder.

Operatieve behandeling met snee (Latarjet-procedure)
Als ook het bot van kop en of kom ernstig is ingedeukt, is een Latarjet-procedure over het algemeen verstandiger. Ook mensen die high-impact sporten doen (rugby, american football) hebben meer baat bij deze ingreep, omdat het een wat rigoureuzer ingreep is. Er wordt via een incisie een botuitsteeksel (het ravenbeksuitsteeksel) met een pees eraan verplaatst naar de voorrand van de schouderkom en daar met schroeven weer vastgezet. Op die manier wordt de kom vergroot en zorgt tevens de verplaatste pees dat de kop niet meer naar voren kan komen. U krijgt altijd een algehele narcose. Vaak wordt dit gecombineerd met een verdoving van de arm (zenuwblok). De operatie duurt ongeveer 1 uur. U krijgt 1 litteken van ongeveer 5 centimeter voor op de schouder. Vergeleken met een kijkoperatie beschermt een Latarjet-procedure beter tegen een nieuwe ontwrichting in de toekomst, maar het heeft ook grotere kans op complicaties, zoals schade aan een zenuw, of het niet vastgroeien van het botblokje. 

Begeleiding voor en na uw behandeling via onze app

Om u zo goed mogelijk te begeleiden voor én na uw behandeling, bieden wij uw de gratis Caro app aan. De app voorziet u al tijden voor uw behandeling van nuttige informatie en 'coacht' u na de operatie in bijvoorbeeld de revalidatie en het afbouwen van pijnmedicatie. De app kunt u hieronder downloaden.  De te gebruiken zorgcode is mkvelsen. 

caro-app(3).png

Caro app – App Store (Apple)  

Caro app – Google Play Store (Android)


Wat kan Medische Kliniek Velsen voor u betekenen?

Met ervaren en deskundige specialisten bekijken wij uw probleem nader en bepalen we of een operatieve behandeling zinvol is. Mogelijk zijn er ook andere oplossingen. Indien er een operatie mogelijk is, kan die op zeer korte termijn plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd in een gloednieuwe, hypermoderne omgeving die voldoet aan alle eisen.

  • Korte wachtlijsten
  • Uit de basisverzekering vergoed
  • Meerdere disciplines onder één dak
  • Persoonlijk contact met één medisch specialist
9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Veel gestelde vragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief