Subacromiaal pijnsyndroom schouder (SAPS)

Wat is het subacromiaal pijnsyndroom (SAPS)?

Bij volwassenen is het subacromiaal pijnsyndroom (SAPS) vaak de oorzaak van schouderpijn. Vooral het optillen van de arm doet pijn. Later is er ook pijn in rust. Bij SAPS zijn de pezen van de schouder vaak verouderd, beschadigd of overbelast.


Hoe werkt de schouder?

De bovenarm, het sleutelbeen en het schouderblad vormen samen de schoudergordel. De bovenarm eindigt aan de bovenkant als een ‘bol’ en deze ligt tegen de kom. Aan de bovenkant van de kom zit een uitsteeksel van het schouderblad: het schouderdak of acromion. Het schoudergewricht is heel beweeglijk: de kom is klein en de bovenarmkop is groot. Hierdoor kan de arm ver naar alle kanten bewegen. Die beweeglijkheid zorgt ervoor dat de botten in de schoudergordel weinig steun geven aan elkaar. De gewrichtsbanden en de pezen van de spieren rond de schouder (dit heet: rotator cuff) zorgen ervoor dat de schouderbotten tóch goed bij elkaar blijven. De spieren van de rotator cuff zijn:

  1. Supraspinatus-spier: loopt vanaf de bovenste helft van de achterkant van het schouderblad onder het schouderdak door naar de bovenarm.
  2. Infraspinatus-spier: loopt vanaf de onderste helft van de achterkant van het schouderblad onder het schouderdak door naar de bovenarm.
  3. Subscapularis-spier: loopt vanaf de onderste helft van de achterkant van het schouderblad naar de bovenarm.
  4. Teres minor-spier: loopt vanaf de uiterste rand van de achterkant van het schouderblad naar de bovenarm.
Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk

Wat zijn de symptomen?

  • Pijn. Eerst is er lichte pijn; bij activiteiten en in rust. De pijn kan uitstralen van de voorkant van de schouder naar de zijkant van de bovenarm. Bij tillen of omhoog bewegen van de arm, kan de schouder extra pijnlijk of stijf zijn. Ook het laten zakken van de arm kan pijn doen. Later kan de schouder ook in rust (tijdens het slapen) pijn gaan doen.
  • Moeilijk bewegen. De pijn en zwelling zorgen ervoor dat de arm niet meer alle kanten op kan bewegen. De arm omhoog bewegen is moeilijk.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op basis van de typische klachten (zie ‘wat zijn de symptomen?’) en het lichamelijk onderzoek. Een röntgenfoto of echografie kan nuttig zijn als de klachten langer dan zes weken duren. Soms geeft een MRI-scan nuttige aanvullende informatie.

Behandeling van het subacromiale pijnsyndroom

Als SAPS is vastgesteld, krijgt u eerst uitleg. Uw arts vertelt u over het verloop – dat meestal gunstig is. Hij vertelt ook dat relatieve rust goed is. Van volledige rust wordt uw schouder niet beter. Relatieve rust betekent dat u uw schouder mag bewegen, maar alleen binnen uw pijngrenzen. Beweeg uw arm daarom niet boven schouderhoogte. U zult merken dat u steeds meer kunt doen met uw arm en schouder.

Oefeningen van de schouder
Vaak zijn oefeningen voor de spieren rond de schouder zinvol. Ook tips over de juiste manier van bewegen zijn nuttig. Uw orthopedisch chirurg geeft advies en eventueel gaat u naar een fysiotherapeut.

Medicatie
Soms is er een heftige ontsteking van de slijmbeurs. Dan voelt u een acute, heftige pijn die alle bewegingen remt. Dit kan gebeuren na een plotselinge beweging of na overbelasting, zoals een heg snoeien. Een injectie of ontstekingsremmer kan dan nuttig zijn.

Medicijnen helpen de eventuele ontsteking tegen te gaan. Bij hevige pijn – bijvoorbeeld door een ontstoken slijmbeurs – kan een injectie met een pijnstiller en ontstekingsremmer helpen. Bij een slijmbeurs- of peesontsteking met kalkneerslag, kunt u een behandeling met geluidstrillingen krijgen. Dit heet shockwave en is vergelijkbaar met de niersteenvergruizer.

Barbotage
Bij veel kalkneerslag, kan barbotage zinvol zijn. De behandelaar maakt een schouderecho waarop hij precies kan zien waar de kalk zit. Hij spuit verdoving en spoelvloeistof in en prikt dan met de injectienaald een paar keer in de kalk. Hierdoor komt de kalk los. Een deel van de kalk verlaat meteen via de naald het lichaam. In de weken erna neemt het lichaam de rest van de kalk op en herstelt de pees. De eerst paar weken na een barbotage kunnen wel pijnlijk zijn. Na enkele weken tot maanden nemen de klachten af en bij de meeste mensen verdwijnen ze helemaal.


Wat kan Medische Kliniek Velsen voor u betekenen?

Met ervaren en deskundige specialisten bekijken wij uw probleem nader en bepalen we of een operatieve behandeling zinvol is. Mogelijk zijn er ook andere oplossingen. Indien er een operatie mogelijk is, kan die op zeer korte termijn plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd in een gloednieuwe, hypermoderne omgeving die voldoet aan alle eisen.

  • Korte wachtlijsten
  • Uit de basisverzekering vergoed
  • Meerdere disciplines onder één dak
  • Persoonlijk contact met één medisch specialist
9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Veel gestelde vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed en moet ik een deel van de kosten zelf betalen?

    Elke medische behandeling in Medische Kliniek Velsen wordt vergoed uit de basisverzekering, welke polis u ook heeft. Het kan zijn dat uw verzekeraar niet 100% vergoed, maar bijvoorbeeld maar 75%. Als uw verzekeraar niet 100% vergoedt, dan neemt Medische Kliniek Velsen de rest (het niet-vergoede deel) van de kosten voor haar rekening. U betaalt dus nooit iets 'uit eigen zak' voor uw behandeling. U hoeft ook niets voor te schieten. Uw reguliere eigen risico betaalt u wel zelf, net als in alle andere zorginstellingen. 
    Voor meer details, zie onze vergoedingspagina.

    .

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief