Buikwandcorrectie

ALGEMEEN


Door extreme vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties kan de buikwand zo ernstig verslappen dat een hangbuik ontstaat. Een hangbuik kan met behulp van plastis-che chirurgie worden gecorrigeerd. Met een medische term heet deze operatie abdomino- of buikwandplastiek.


VOORBEREIDING


Kort voor u wordt opgenomen voor een buikwandcorrectie wordt uw algemene gezondheid onderzocht en een bloedonderzoek verricht. Wanneer u geneesmiddelen gebruikt moet u dat aan uw arts melden. Bepaalde medicijnen (zoals aspirine, APC en dergelijke) mag u een aantal dagen voor de operatie niet meer slikken.
Daarnaast moet u minstens zes weken van tevoren stoppen met roken, want roken vernauwt de bloedvaten waardoor problemen bij de wondgenezing kunnen ontstaan. Als u te zwaar bent is het verstandig om voor de operatie eerst te vermageren. Het operatieresultaat is dan beter en het risico op infectie vermindert.


WERKWIJZE


Een buikwandcorrectie wordt onder algehele verdoving uit-gevoerd of met behulp van een ruggenprik. U moet drie tot zes dagen in het ziekenhuis blijven. De operatie duurt ongeveer twee uur. Bij de operatie maakt de arts de buikwand geheel los van de onderliggende spierlaag, tot aan de ribben-boog en het borstbeen. De navel wordt rondom omsneden zodat deze op zijn plaats blijft. Daarna trekt de plastisch chirurg de huid strak en
verwijdert hij de overtollige huid en het on-derhuidse vetweefsel. Indien uw buikspieren uitgerekt zijn, worden deze meteen verstevigd. Om de navel weer naar buiten te laten komen, wordt een gaatje in de buikhuid gemaakt. Daar wordt de navel vervolgens ingehecht. Tijdens de operatie brengt de chirurg een aantal drains (dunne slangetjes) in waardoor het wondvocht naar buiten kan. Die drains moeten blijven zitten tot er bijna
geen wondvocht meer wordt aangemaakt. Meestal duurt dit twee dagen. De littekens van een buikwandcorrectie lopen rond de navel en grotendeels binnen de 'bikinilijn.

Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk

MOGELIJKHEDEN EN VERWACHTINGEN


Als u overweegt een buikwandcorrectie te ondergaan is het belangrijk hierover een reëel verwachtingspatroon te hebben. Een buikwandcorrectie heeft als resultaat dat uw buik platter wordt, maar perfectie moet u niet verwachten. Daarnaast zal de operatie littekens achterlaten die altijd enigszins zichtbaar blijven. Een ander gevolg van een buikwandcorrectie is dat het huidgebied onder de navel tijdelijk gevoelloos wordt en soms
blijft. Dit geeft weinig klachten. Na verloop van jaren kan het gebied dat gevoelloos is wel kleiner worden.


NA EEN BUIKWANDCORRECTIE


Als tijdens de buikwandcorrectie ook uw buikspieren gereefd zijn, zult u een spierpijn gevoel hebben. De eerste zes weken na de operatie mag u niet zwaar tillen of persen. Als een buikspiercorrectie niet nodig was, mag u de dag na de operatie al uit bed. Over het algemeen is een buikwandcorrectie niet pijnlijk. Om de buikwand goed aan te laten liggen, moet u gedurende vier tot zes weken een steunend korset om de buik of een pantybroekje dragen. De totale herstelperiode van een buikwandcorrectie is ongeveer vier tot zes weken. Daarna zijn alle normale bewegingen weer mogelijk en kunt u ook weer sporten. De hechtingen zijn oplosbaar. Wanneer u tijdens de herstelperiode last krijgt van abnormale pijn, zwelling of koorts moet u contact opnemen met de plastisch chirurg.


RISICO'S EN COMPLICATIES


Een buikwandcorrectie heeft dezelfde risico's als elke andere operatie. De wond kan gaan infecteren, wat overigens zelden voorkomt. De meeste kans op infectie bestaat bij mensen die te veel onderhuids vetweefsel hebben. Het is daarom van belang om voor de operatie een zo normaal mogelijk gewicht te hebben. Een enkele keer kan een nabloeding voorkomen. U moet dan nog een keer geopereerd worden waarbij de arts het nabloedende bloedvaatje dicht. Een late complicatie van een buikwandcorrectie kan zijn dat er wat overtollige huid aanwezig is bij de heupen. Meestal trekt dit na verloop van tijd weg. Soms is het nodig deze 'dog-ears' (hondenoren) te verwijderen. Dit kan veelal onder plaatselijke verdoving in de polikliniek van het ziekenhuis gebeuren.

VERGOEDING


Een buikwandcorrectie is een cosmetische operatie en wordt over het algemeen niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar. U moet de operatie dus meestal zelf betalen. Een buikwandcorrectie is een tamelijk dure ingreep, omdat de operatie onder algehele verdoving plaatsvindt en u  in het ziekenhuis moet blijven. De plastisch chirurg geeft u van tevoren een opgave van de kosten.


VERANTWOORDING TEKST


Het onderwerp buikwandcorrectie bestaat uit algemene teksten, bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw arts. De algemene informatie kan niet altijd recht doen aan iedere individuele situatie. Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan zal de plastisch chirurg ze tijdens het spreekuur graag met u doornemen.
Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.

9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief