Facelift

Naarmate je ouder wordt kan de elasticiteit van de huid in je gezicht gaan verminderen. Bij sommige mensen verslapt de huid zodanig dat ze er ouder uitzien dan ze zich voelen, of er vermoeid gaan uitzien. Middels een facelift kan je verjonging in je gezicht terugbrengen door de plooien en rimpels van de huid in het gezicht, samen met dieper gelegen weefsellagen, te ‘liften’ ofwel strak te trekken. Soms is het ook nodig om overmatig vetweefsel onder de kin of in de hals te liften. De plastisch chirurg kan u tijdens een intakegesprek vertellen met welke soort ingreep u het gewenste resultaat kunt behalen.

Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk

De ingreep

Een facelift kan onder narcose of plaatselijke verdoving plaatsvinden. Na de ingreep verblijft u één nacht in de kliniek. De operatie zelf duurt een paar uur. Tijdens de operatie wordt de huid de wangen en de weefsel laag onder de huid over een bepaald gebied losgemaakt en aangespannen in de richting boven het oor. Eventueel overmatig vetweefsel onder de kin en in het halsgebied kan worden verwijderd middels een huidsnede onder de kin of middels liposuctie.

Aan het eind van de operatie wordt er aan beide zijden van het gezicht een drain (dun slangetje) geplaatst in de wond, om wondvocht en bloed uit de wond naar buiten te voeren. Deze worden de dag na de operatie weer verwijderd. Tevens krijgt u na de ingreep een drukkend masker op uw gezicht. Dit masker moet u voor één week dag en nacht blijven dragen met koelelementen erin.

Uw gezicht en hals kunnen na de operatie gezwollen en verkleurd zijn. Over het algemeen duurt het gemiddeld twee weken tot dit weer wegtrekt en heeft u weinig last van pijn. De hechtingen worden bij uw controleafspraak na één week weer verwijderd. De littekens vallen meestal nauwelijks op, maar zijn bij nauwkeurige inspectie weliswaar altijd zichtbaar. De littekens lopen door de behaarde hoofdhuid langs en om uw oor naar beneden en verdwijnen achter het oor. Afhankelijk van de soort operatie, kan er ook een extra littekentje onder uw kin voorkomen. Het uiteindelijke resultaat van een facelift is pas zichtbaar na enkele maanden.

Verwachtingen & resultaat

Het doel van een facelift is om de huid in het gezicht weer strakker en gladder te krijgen. Sommige rimpels in uw gezicht maken deel uit van uw gelaatsexpressie en ontstaan door de wijze waarop u bijvoorbeeld praat of lacht. Deze rimpels zullen altijd aanwezig blijven. Houdt u ook rekening met het feit dat het natuurlijke verouderingsproces van uw huid niet gestopt zal worden door een facelift. De elasticiteit van uw huid zal, net als voor uw operatie, geleidelijk verloren gaan naarmate u ouder wordt. Het resultaat van een facelift is gemiddeld vijf tot tien jaar.

Risico’s & complicaties

Een facelift heeft dezelfde risico's als elke andere operatie. Er bestaat een kans op een nabloeding of er kan een infectie optreden, maar gelukkig komt dit bijna nooit voor. Soms komen na een facelift wat plekjes met vochtophoping of wat stuggere plekjes voor op het gezicht. Deze gaan vanzelf weer weg, maar u kunt ze ook laten behandelen door een schoonheidsspecialist of een huidtherapeut. Een heel enkele keer raakt er tijdens een facelift een takje van de aangezichtszenuw beschadigd. Het gedeelte van uw gezicht waarin dit zenuw- takje uitmondt, kunt u dan niet meer bewegen. Meestal herstelt dit zich echter weer geheel of gedeeltelijk. Bij mensen met een donkere huid zijn de littekens van een facelift soms zichtbaar. Hiervoor is blijvend camouflage nodig.

Vergoeding

Een facelift is een cosmetische operatie en wordt niet vergoed door uw ziektekostenverzekering. U moet de operatie dus zelf betalen. Een precieze opgave van de kosten krijgt u nadat de plastisch chirurg u heeft beoordeeld.

9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief