Sterilisatie

Wat betekent deze ingreep?

De sterilisatie is een behandeling waarmee je onvruchtbaar wordt gemaakt. De officiële benaming voor hiervan is vasectomie. In de meeste gevallen wordt deze ingreep uitgevoerd bij een voltooid gezin nadat het laatste kind geboren is.


Uitvoering operatie
 

Om deze operatie uit te voeren wordt de man lokaal verdoofd. De ingreep wordt binnen 20 tot 30 minuten uitgevoerd. Als eerste wordt aan één kant de zaadleider gezocht en vastgehouden tussen de vingers, waarna een verdoving wordt geplaatst.

Daarna wordt de zaadleider vrijgemaakt met een kleine snee en vervolgens doorgesneden. De twee losse uiteinden worden vervolgens afgebonden met een oplosbaar draad. Hetzelfde proces wordt ook voor de andere kant gedaan.

Complicaties ingreep


De kans op een nabloeding of infectie is minder dan 3% bij deze ingreep. Ook is de kans op een spontane zwangerschap klein. Soms ontstaat er een blijvend pijnlijk gevoel in de balzak.

Voel je de operatie?

De operatie doet geen pijn doordat een lokale verdoving geplaatst is. Na de operatie kunnen er milde pijnklachten ontstaan in het behandelde gebied.

Ervaringen


Optioneel: Plaats hier reviews van personen die een sterilisatie hebben uitgevoerd bij MK Velsen. Zie voorbeeld hoe je dit kunt doen op urologenkliniek.nl.

 

Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk

Nazorg


De operatie is verricht, wat kun je hierna verwachten? Een aantal punten waarop we u graag willen voorbereiden:
 
●      Draag een strakke onderbroek na de operatie;
●      Na de operatie kunt u naar huis;
●      Geen zware lichamelijk inspanningen voor 2 weken;
●      Niet zwemmen of in bad gaan voor 2 weken;
●      Wel douchen vanaf de dag na de ingreep;
●      3 maanden voorbehoedsmiddelen gebruiken na de ingreep;
●      Seks mag 2 weken na de operatie indien volledig herstelt.
 
Na de ingreep wordt een sperma onderzoek verricht. Deze wordt 3 maanden na de ingreep uitgevoerd, ook kan dit onderzoek via de huisarts worden aangevraagd.
Button: Neem contact met ons op. Naar de contact pagina van MKvelsen linken.
 


Pijnstilling

Na de ingreep is het gebruikelijk dat er pijn in het behandelde gebied wordt ervaren. Dit gevoel neemt vaak na verloop van tijd af, om de pijn te verzachten mag 4 dd 100 mg paracetemol worden gebruikt. Mocht dit niet voldoende zijn dan mag extra pijnstilling worden gebruikt zoals ibuprofen, naproxen, tramadol of diclofinac.

 

De kosten


Een sterilisatie kost 550,- euro. Hiermee wordt de ingreep onder lokale verdoving gedekt. Na 3 maanden wordt een sperma onderzoek uitgevoerd deze wordt apart gefactureerd. 


De basisverzekering geeft geen vergoeding voor deze ingreep. Bij deze zorgverzekeraars kan een aanvullende verzekering worden afgesloten. Let wel op dat de zorgverzekeraar vergoed als een niet gecontracteerde zorgverlener de behandeling uitvoert.

 

Spijt na de operatie? Dit zijn de mogelijkheden.


Ongeveer 10% van de mannen krijgt spijt van de operatie en wil deze terugdraaien. Vaak omdat er toch nog een kinderwens ontstaat na verloop van tijd. De hersteloperatie biedt hiervoor uitkomst. Lees hierover meer op onze pagina over de herstel sterilisatie.

Link: De pagina over herstel sterilisatie naar toe linken. URL is nu onbekend.

 

9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief