Nekhernia (cervicale hernia)

Wat is een nekhernia (cervicale hernia)?

De nek wordt ondersteund door 7 nekwervels. Die geven stevigheid en beschermen de zenuwen en het ruggenmerg. Tussen de nekwervels zit een tussenwervelschijf. Die werkt als een stootkussen, vangt schokken op en faciliteert onderlinge beweging van de wervels. De tussenwervelschijf bestaat uit een wat zachtere kern en een wat hardere omringende schil. Door slijtage kan de tussenwervelschijf aangetast worden. Dan droogt hij uit en kan hij gaan uitstulpen. Hierdoor kan er druk ontstaan op aftakkende zenuwen en op het ruggenmerg. Zenuwen zijn vergelijkbaar met elektriciteitsdraden. In de nek gaat elke aftakkende zenuw naar een specifiek gebied in de schouder, arm en hand.


Wat zijn de symptomen?

Een beklemde zenuw kan in dit specifieke gebied van de schouder arm- en handklachten geven. Dit kunnen aan de ene kant klachten zijn door overprikkeling van de zenuw zoals pijnklachten en/of tintelingen in de schouder, arm en hand.
Een zenuw kan ook beschadigd raken door een beklemming. Dit veroorzaakt doofheid en krachtsverlies in schouder, arm of hand.
Een beklemde ruggenmerg geeft een stoornis in de doorvoer van signalen vanuit de hersenen naar de rest van het lichaam en omgekeerd. Dit kan zorgen voor een verlies van coördinatie in armen of benen, gevoelsverlies en krachtsverlies in armen of benen en problemen met plassen en met de ontlasting. Een compleet beschadigd ruggenmerg geeft een dwarslaesie.

Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk

Waardoor ontstaan de klachten?

De klachten ontstaan door irritatie en beschadiging van aftakkende zenuwen in de nek en/of door beschadiging en slechter functioneren van het ruggenmerg.


Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt in de meeste gevallen gesteld door het maken van een MRI van de nek, waarop de zenuwen en het ruggenmerg goed te beoordelen zijn. Soms wordt er ook een normale röntgenfoto van de nek gemaakt of een CT-scan. Er wordt dan gekeken of de stand van de wervels veranderd is. Patiënten kunnen verwezen worden door de huisarts of door een ander medisch specialist. Vaak zijn er al foto’s of een scan gemaakt. Die moeten meegenomen worden naar de kliniek voor een goede beoordeling. Als er nog geen scan is gemaakt, dan kunt u terecht bij onze afdeling Radiologie. 

Behandeling van een nekhernia (cervicale hernia)

In veel gevallen gaan de klachten binnen een aantal weken spontaan over. Er is dan geen specifieke behandeling nodig behalve fysiotherapie voor optimalisatie van de houding.

 

Niet-operatieve behandeling
Bij langer bestaande klachten die niet spontaan bijtrekken, of bij schade aan zenuwen of ruggenmerg, is er een reden om te behandelen. De zenuw die een wortelblokkade geeft, kan dan worden behandeld door de anesthesioloog. Een tijdelijke verdoving van de zenuw vermindert de klachten. De hoop is dat spontaan herstel alsnog optreedt.

 

Operatieve behandeling
Een andere mogelijkheid is een behandeling door middel van een operatie. De neurochirurg verricht dan een anterieure cervicale discectomie met spondylodes (ACDF). Dit houdt in dat er onder algehele narcose een klein sneetje in de voorkant van de hals wordt gemaakt. Via deze toegang wordt de tussenwervelschijf met de nekhernia verwijderd en worden de zenuwen en het ruggenmerg vrij gelegd. Er wordt geopereerd met een operatiemicroscoop zodat er goed zicht is en veilig gewerkt kan worden. De ruimte tussen de wervels waar de tussenwervelschijf zat, wordt weer opgevuld met een blokje van 3D-geprint titanium. Dit geeft stabiliteit aan de wervels. De operatie duurt ongeveer 60 minuten. Na de operatie verblijft u één nacht in de kliniek voor herstel en controle. De dag na de operatie mag u weer naar huis en geldt het advies om de nek 6 weken niet zwaar te belasten.


Wat kan Medische Kliniek Velsen voor u betekenen?

Met ervaren en deskundige specialisten bekijken wij uw probleem nader en bepalen we of een operatieve behandeling zinvol is. Mogelijk zijn er ook andere oplossingen. Indien er een operatie mogelijk is, kan die op zeer korte termijn plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd in een gloednieuwe, hypermoderne omgeving die voldoet aan alle eisen.

  • Korte wachtlijsten
  • Uit de basisverzekering vergoed
  • Meerdere disciplines onder één dak
  • Persoonlijk contact met één medisch specialist
9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief