Spierziekten (algemeen)

Wat is het?


Spierziekten zijn vele aandoeningen die allemaal een ding gemeen hebben namelijk dat er een zwakte van de spieren ontstaat. Het probleem kan in de spier zelf zitten, op de overgang van zenuw naar spier, of in zenuwen die naar de spieren toe gaan waardoor de spieren niet meer bestuurd worden.
 


Waar heb je last van?


De patiënt heeft klachten van niet goed werkende spieren; zoals krachtsverlies, vallen/struikelen, hangende oogleden, spierpijn (bij inspanning), slikklachten, veranderde spraak of spierkrampen. Afhankelijk van het type spierziekte kunnen deze klachten beperkt zijn tot bepaalde spiergroepen of in het gehele lichaam aanwezig zijn. Soms worden de spiergroepen en ledematen dunner (atrofie).
Niet alle spierziekten zijn dodelijk maar sommige die ook de vitale organen aantasten, zoals hart en longen, zijn dat wel. De longen zelf zijn niet aangedaan, maar de ademhalingsspieren of de ruimte in de borstkas en de hartspier(geleiding).

Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk

Kies uw aandachtszone

Kies uw aandachtszone

U heeft nog geen aandachtszone geselecteerd.

Wat is de oorzaak?


Er zijn vele oorzaken van spierziekten; zowel erfelijke als niet-erfelijke. Afhankelijk van de oorzaak kan een mogelijke behandeling ingesteld worden.
 


Hoe wordt de diagnose gesteld?


De verdenking op een spierziekte berust op de aanwezigheid van bepaalde specifieke klachten en afwijkingen bij het lichamelijk onderzoek. Vervolgens kan er verder onderzoek worden verricht door middel van het afnemen van bloed, spier-zenuwonderzoek (EMG-onderzoek), een echo van de spieren en een spierbiopsie. Bij verdenking op een erfelijke spierziekte kan er vaak DNA-onderzoek plaatsvinden.

Wat kun je eraan doen?


De meeste spierziekten zijn niet te genezen maar er is wel een behandeling mogelijk die gericht is om de functie van de spieren zo veel mogelijk te behouden.
De behandeling kan, afhankelijk van het type spierziekte, bestaan uit medicijnen of begeleiding door een team van hulpverleners zoals een fysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist, logopedist en/of revalidatiearts die nauw met elkaar samenwerken.
 


Meer weten?


http://www.spierziekten.nl/overzicht/

http://www.isno.nl

Bron: Patiëntenvoorlichting, Nederlandse vereniging van Neurologie

9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief