Artrose aan elleboog (elleboogprothese)

Wat is elleboog artrose?

De elleboog is het gewricht tussen de botten van bovenarm (het bovenarmbeen) en onderarm (de ellepijp en het spaakbeen). De botten zijn bedekt met kraakbeen. Wanneer dit kraakbeen is afgesleten, dan is er sprake van artrose.


Wat zijn de symptomen?

 • Pijn in de elleboog.
 • Stijf gevoel in de elleboog.
 • Verminderde beweeglijkheid van de elleboog.
Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk

Waardoor ontstaat deze elleboogslijtage?

Het kraakbeen van de elleboog kan slijten door overbelasting, bijvoorbeeld door werkzaamheden of doordat er een verkeerde belasting van de botten is door een elleboogbreuk in het verleden. Ook kan reumatoïode artritis het kraakbeen aantasten, met artrose als gevolg. Door de slijtage van het kraakbeen ontstaat er extra botgroei, ook wel osteofyten. Door de overgroei van bot wordt de beweeglijkheid van de elleboog echter minder, omdat de botten tijdens bewegen sneller met elkaar in contact komen.


Hoe wordt de diagnose gesteld?

Artrose van de elleboog wordt vastgesteld met anamnese, lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s. In sommige gevallen is een CT-scan nuttig.  

Behandeling van artrose van de elleboog

De behandeling is met name afhankelijk van hoeveel klachten u heeft en ook van het type klachten.

Als pijn het voornaamste probleem is, dan zijn pijnstillers de eerste keuze in de behandeling. Dit kan eventueel worden aangevuld met een pijnstillende en irritatie-remmende injectie in het ellebooggewricht. Als laatste stap in de behandeling kan een totale elleboogprothese worden geplaatst. De versleten uiteinden van de botten worden dan verwijderd. Vervolgens worden de uiteindes van het kunstgewricht in de holtes van het bovenarmbot en de ellepijp geplaatst.

Als u een beperkte beweeglijkheid ervaart, kan met fysiotherapie de beweeglijkheid zoveel mogelijk worden vergroot. Als er een hinderlijke bewegingsbeperking blijft bestaan, kan in bepaalde gevallen met een kijkoperatie (artroscopie) van de elleboog of met een operatie met een incisie de botovergroei worden verwijderd. Na de operatie gaat u door met de fysiotherapie om de toegenomen beweeglijkheid te behouden. Als laatste stap in de behandeling kan een totale elleboogprothese worden geplaatst.


Wat kan Medische Kliniek Velsen voor u betekenen?

Met ervaren en deskundige specialisten bekijken wij uw probleem nader en bepalen we of een operatieve behandeling zinvol is. Mogelijk zijn er ook andere oplossingen. Indien er een operatie mogelijk is, kan die op zeer korte termijn plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd in een gloednieuwe, hypermoderne omgeving die voldoet aan alle eisen.

 • Korte wachtlijsten
 • Uit de basisverzekering vergoed
 • Meerdere disciplines onder één dak
 • Persoonlijk contact met één medisch specialist
9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Veel gestelde vragen

 • Krijg ik gips na een elleboogprothese?

  Door de operatietechniek die wij gebruiken is het niet nodig om na de operatie gips te hebben. U krijgt wel een drukverband, welke na 2 dagen moet worden verwijderd. 

 • Hoeveel mag ik de elleboogprothese belasten?

  Na een elleboogprothese mag u de elleboog levenslang als volgt belasten: maximaal 5 kilogram bij een eenmalige belasting en maximaal 1 kilogram bij herhaalde belastingen. U moet dus altijd oppassen met voorwerpen tillen of duwen.  Bij een te grote belasting van de prothese is er namelijk een kans dat de prothese vroegtijdig loslaat. 

 • Wat is de wachttijd voor een elleboogprothese?

  De wachttijd voor een elleboogprothese in Medische Kliniek Velsen is ongeveer 4 weken.

 • Wordt mijn behandeling vergoed en moet ik een deel van de kosten zelf betalen?

  Elke medische behandeling in Medische Kliniek Velsen wordt vergoed uit de basisverzekering, welke polis u ook heeft. Het kan zijn dat uw verzekeraar niet 100% vergoed, maar bijvoorbeeld maar 75%. Als uw verzekeraar niet 100% vergoedt, dan neemt Medische Kliniek Velsen de rest (het niet-vergoede deel) van de kosten voor haar rekening. U betaalt dus nooit iets 'uit eigen zak' voor uw behandeling. U hoeft ook niets voor te schieten. Uw reguliere eigen risico betaalt u wel zelf, net als in alle andere zorginstellingen. 
  Voor meer details, zie onze vergoedingspagina.

  .

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief