Rijbewijs en TIA, herseninfarct of hersenbloeding

Na een TIA, herseninfarct of hersenbloeding mag u (tijdelijk) geen motorvoertuig (auto, motor, brommer, speed pedelec fiets) besturen. Er zijn verschillende redenen voor een rijontzegging. Vraag aan uw arts welke situatie voor u van toepassing is.
 
●      U hebt een TIA, herseninfarct of hersenbloeding gehad zonder restverschijnselen die van invloed zijn op de rijgeschiktheid: u mag 2 weken geen auto rijden. Dit geldt voor de rijbewijzen A, B en BE. Na deze 2 weken mag u, in overleg met de specialist, weer autorijden.
●      U bent beroepschauffeur, hebt een TIA, herseninfarct of hersenbloeding gehad en u hebt binnen 2 weken geen restverschijnselen meer die van invloed zijn op de rijgeschiktheid: u mag 4 weken geen motorvoertuig besturen. Dit geldt voor de rijbewijzen C, CE, D en DE. Na deze 4 weken mag u, in overleg met de specialist, weer autorijden.
●      U hebt een herseninfarct of hersenbloeding gehad waarbij u na 2 weken nog wel restverschijnselen heeft die van invloed zijn op de rijgeschiktheid: u mag 3 maanden geen autorijden. Na deze 3 maanden moet u een Eigen verklaring halen. Hoe dit werkt, leest u verder op in deze folder.
●      U hebt een hersenbloeding doorgemaakt en er is geconstateerd dat u bloedvatmisvormingen heeft: u mag 6 maanden geen auto rijden. Na deze 6 maanden moet u een Eigen verklaring halen. Hoe dit werkt, leest u verderop in deze folder.
 
Het is uw eigen verantwoordelijkheid om bij het CBR te melden dat u een TIA/CVA heeft gehad. Als u na 2 weken nog restverschijnselen heeft, volg dan het deel van de procedure dat voor u van toepassing is.

Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk

Kies uw aandachtszone

Kies uw aandachtszone

U heeft nog geen aandachtszone geselecteerd.

Rijbewijs groep 1 (A, B en BE)

  1. Eigen verklaring kopen bij het gemeentehuis (kost circa 33 euro). Of u koopt hem online bij het CBR. N.B.: Als u ouder bent dan 70 jaar, moet u een Eigen verklaring met Geneeskundig verslag kopen.
  2. Vul de Eigen verklaring in met een arts, dit mag de huisarts zijn. De arts mag, als hij/zij dat noodzakelijk acht, achter op de Eigen Verklaring een aantekening plaatsen met daarin vermeld welke aandoening u hebt, de datum waarop dat gebeurde en de eventuele functiebeperking die u hebt.
  3. Stuur de Eigen verklaring + kopie legitimatiebewijs naar het CBR.
  4. Wacht het bericht van het CBR af over welke specialist (b.v. neuroloog, revalidatiearts, oogarts) u moet keuren en over de eventuele rijtest die u moet afleggen (een keuring door een specialist kost circa 172 euro). Deze keuring wordt ook verzorgd door de neurologen van de Medische Kliniek Velsen.


U mag ook kiezen voor de volgende werkwijze (geldt voor rijbewijs groep 1)

  1. Eigen verklaring kopen bij het gemeentehuis (kost circa 33 euro) Of u koopt hem online bij het CBR. N.B.: Als u ouder bent dan 70 jaar, moet u een Eigen verklaring met Geneeskundig verslag kopen. 
  2. Vul de Eigen verklaring in met de arts, dit mag de huisarts zijn of uw specialist. 
  3. Als u zeker weet dat een specialistisch rapport vereist is, kunt u een formulier daarvoor downloaden van de website van het CBR. Dit formulier heet: ‘formulier keuring algemeen’. Laat dit formulier invullen door een specialist van het betreffende specialisme (een keuring door een specialist kost circa 172 euro) 
  4. Eigen verklaring + keuringsformulier + kopie legitimatiebewijs naar het CBR sturen. 
  5. Bericht afwachten van het CBR over het vervolg (evt. Rijtest of er wordt vermeld wanneer u weer mag rijden en de termijn waarvoor uw rijbewijs weer geldig is). 

Rijbewijs groep 2 (C, CE, D en DE)

  1. Eigen verklaring met Geneeskundig verslag kopen bij het gemeentehuis.
  2. Invullen met de arboarts of geregistreerde bedrijfsarts. 
  3. Bericht afwachten van het CBR wat er verder nodig is. 


Eigen verklaring


Het is uw eigen verantwoordelijkheid om bij het CBR te melden dat u een beroerte heeft gehad, dit doet u dus 3 of 6 maanden nadat u de beroerte heeft doorgemaakt, door middel van de Eigen verklaring. Wie dit niet doet, is niet strafbaar bij wet, maar het heeft wel consequenties voor uw autoverzekering. Wie heeft nagelaten melding te maken van een doorgemaakte TIA, herseninfarct of hersenbloeding is niet langer verzekerd. U rijdt dan immers met een ongeldig rijbewijs. Bij een ongeval, ongeacht of u schuldig of onschuldig bent, zal de verzekeringsmaatschappij niet tot uitkering overgaan.

 

Vragen?


Als u na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, kunt u terecht bij het CBR, Divisie Rijgeschiktheid. Zie ook www.cbr.nl

9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief