Elektromyogram (EMG)

EMG-onderzoek (zenuwgeleidings- en spieronderzoek)


 
Uw behandelend arts heeft u verwezen voor een elektromyogram (EMG) van uw spieren. Bij dit onderzoek wordt de elektrische activiteit in de spieren geregistreerd. Ook kunnen de elektrische signalen in de zenuwen onderzocht worden. Bij bepaalde ziektebeelden verandert de elektrische geleiding in de zenuwen en de elektrische activiteit in de spieren. Het EMG-onderzoek kan helpen de oorzaak van uw klachten op te sporen.

Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk

Kies uw aandachtszone

Kies uw aandachtszone

U heeft nog geen aandachtszone geselecteerd.

Hoe is de voorbereiding?


●      Thuis:
Wilt u één dag voor het onderzoek uw armen en benen niet insmeren met bodylotion of andere crèmes. Deze vettige stoffen kunnen de meting nadelig beïnvloeden. Verder moet u proberen uw armen en benen zo warm mogelijk te houden. Een goede lichaamstemperatuur is voor het onderzoek belangrijk. Vooral in de winter moet u uzelf warm aankleden.
 
●      In Medische Kliniek Velsen
In de onderzoeksruimte wordt u gevraagd een paar kledingstukken uit te trekken, afhankelijk van de te onderzoeken lichaamsdelen. Het kan nodig zijn om de armen of benen op te warmen. Vaak wordt gebruik gemaakt van graanzakjes om de lichaamsdelen op te warmen en op temperatuur te houden. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoeksbank.
 
●      Medicijnen
U hoeft voor dit onderzoek niet te stoppen met het innemen van uw medicijnen, behalve als de behandelend arts vraagt dit wel te doen.

Hoe gaat het onderzoek?


Afhankelijk van het soort EMG duurt het onderzoek 15 tot 60 minuten en bestaat meestal uit twee delen:
 
●      Het zenuwgeleidingsonderzoek
Bij dit onderzoek wordt door middel van kleine elektrische schokjes de te onderzoeken zenuw geprikkeld. U zult deze schokjes wel voelen, ze zijn echter onschadelijk. De zenuw wordt op verschillende plaatsen geprikkeld. Per prikkelpunt krijgt u meerdere schokjes. De zenuw loopt naar een spier en op die spier worden afleidelektroden geplakt. Deze elektroden zijn verbonden zijn met het EMG-apparaat. Op dit apparaat worden de resultaten zichtbaar gemaakt.
 
●      Het spieronderzoek
Bij dit onderzoek wordt gekeken naar de activiteit van de spier. De arts prikt met een dun naaldje in de spier en verzoekt u om door middel van een bepaalde beweging de spier te ontspannen of om deze juist aan te spannen. De naald is verbonden met het EMG-apparaat waarop de activiteit zichtbaar wordt gemaakt; ook hoort u via de luidspreker de spieractiviteit.
 

9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief