FAQ

Dit is de pagina waarop de laatste x FAQ-items worden getoond.

Urologie

Totale heupprothese

  • Wat is de opname duur?

    De meeste mensen verblijven 1 nacht. Als de volgende ochtend de wond droog is, en er goed met 2 krukken ( trap) gelopen kan worden, dan mag u met ontslag.

  • Heb ik nog pijn na de operatie?

    Ook al is er over het algemeen minder pijn bij de voorste benadering van de heup, dit wil niet betekenen dat er geen pijn mag zijn! De heup zal na de operatie geleidelijk minder pijn gaan doen. De meeste pijnklachten van de wond zijn te verwachten in de eerste 2 tot 3 weken. Daarna worden er vaak spierpijnklachten gevoeld in week 2-3 als er minder met de krukken wordt gelopen. Ook tussen week 6 en 8 kan er meer pijn optreden, als er meer activiteiten worden toegevoegd. De meeste pijnklachten zijn na 12 weken verdwenen.

  • Moeten er hechtingen verwijderd worden na de heup operatie?

    nee, de wond is met oplosbare hechtingen gesloten. Na 2 weken mag u de doorzichtige pleister zelf verwijderen. Er hoeven dan geen hechtingen meer verwijderd worden.

  • Mijn been is nog dik na de operatie, is dat normaal?

    De zwelling en blauwe plek zal na de operatie geleidelijk aan verminderen maar kan nog een jaar in minimale hoeveelheid aanwezig blijven. ’s Avonds is de zwelling meestal erger door de gedane activiteiten overdag. Ook hierbij is het verstandig om activiteiten af te wisselen met rust, waarbij u het been hoog legt. Eventueel kan je het been koelen met coldpacks.

    De zwelling onder het litteken kan in sommige gevallen na 2 weken toenemen. Deze zwelling zal ook weer langzaam afnemen. Bij roodheid of lekken van de wond kunt u contact opnemen met ons opnemen.

  • Wanneer kan ik weer autorijden?

    U mag weer autorijden wanneer uzelf daartoe in staat acht. Over het algemeen kunt u vier weken na uw operatie weer autorijden.

     

  • Wanneer mag ik fietsen?

    Je mag gaan fietsen als je stabiel zonder krukken kan lopen en als er een noodstop gemaakt kan worden. Als je angstig bent op de fiets, niet doen!

    Op een hometrainer mag je direct na de operatie zitten.

     

     

  • Mag ik alles doen met nieuwe heup?

    Er wordt over het algemeen af geraden om aan high-impact sport te doen omdat dat de overleving van de prothese beïnvloedt of het risico op luxatie vergroot. Dus duurloop, contactsport en vechtsport wordt afgeraden.

    Wat wel mag is golfen, schaatsen, skiën, dansen, fitness, wandelen, paardrijden, roeien, fietsen en seks.

  • Gaan de poortjes af op het vliegveld?

    Ja, waarschijnlijk wel. Er hoeft geen speciaal bewijs getoond te worden, want zo’n prothese pas heeft geen juridische waarde.

     

  • Moet ik antibiotica gebruiken voordat ik naar de tandarts ga?

    Nee, de nieuwe richtlijn van de Nederlandse Orthopedische Vereniging stelt dat er geen bewijs is voor infecties na tandheelkundige ingrepen.


     

  • Wordt mijn behandeling vergoed en moet ik een deel van de kosten zelf betalen?

    Elke medische behandeling in Medische Kliniek Velsen wordt vergoed uit de basisverzekering, welke polis u ook heeft. Het kan zijn dat uw verzekeraar niet 100% vergoed, maar bijvoorbeeld maar 75%. Als uw verzekeraar niet 100% vergoedt, dan neemt Medische Kliniek Velsen de rest (het niet-vergoede deel) van de kosten voor haar rekening. U betaalt dus nooit iets 'uit eigen zak' voor uw behandeling. U hoeft ook niets voor te schieten. Uw reguliere eigen risico betaalt u wel zelf, net als in alle andere zorginstellingen. 
    Voor meer details, zie onze vergoedingspagina.

    .

Totale knieprothese

  • Wanneer ben ik toe aan een totale knieprothese?

    Er is geen specifiek moment wanneer u toe bent aan een totale knieprothese. Dat verschilt per persoon. De belangrijkste reden om een totale knieprothese te plaatsen is pijn ten gevolge van de slijtage in uw knie. Daarnaast moet zijn gebleken dat niet-operatieve therapieën zoals fysiotherapie, ontstekingsremmers en injecties geen effect hebben.

  • Wat gebeurt er tijdens een operatie en hoelang duurt de operatie?

    Uw orthopedisch chirurg maakt een incisie van ongeveer 15 centimeter aan de voorkant van uw knie. Tijdens de operatie wordt de knieschijf naar de zijkant geklapt en worden de versleten delen van het kraakbeen van de knie verwijderd. Vervolgens worden de metalen delen van de knieprothese met cement vastgezet in het bot van het boven- en scheenbeen om zo het verwijderde kraakbeen te vervangen. Hiertussen wordt de plastic lager geplaatst om zo de bandenspanning te herstellen.

    De operatie duurt 60 tot 75 minuten.

  • Wat levert een totale knieprothese mij op?

    Als uw knie versleten is heeft u pijn, is de beweeglijkheid van de knie afgenomen en kan het zijn dat uw been steeds schever gaat staan. Een totale knieprothese zorgt dat u geen pijn meer heeft, uw been weer recht staat en u de knie goed kan strekken en buigen.

     

  • Hoe lang gaat een knieprothese mee?

    Uit een recente studie welke is gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet blijkt dan 82% van de totale knieprothesen meer dan 25 jaar mee gaat.

     

  • Ga ik slapen of krijg ik een ruggenprik?

    Als u een knieprothese krijgt in Medische Kliniek Velsen beslist u zelf wat voor type narcose of verdoving u wilt. Dit kan een volledige narcose zijn waarbij u in slaap bent en uw ademhaling tijdelijk wordt overgenomen. Een veelgebruikt alternatief is de ruggenprik met een lage dosering slaapmiddel. Hierdoor merkt u niets tijdens de operatie maar is het niet noodzakelijk uw ademhaling over te nemen. Wij zullen u uitgebreid van informatie voorzien en beslist samen met de anesthesist wat u wilt.

     

  • Hoelang duurt de revalidatie en hoe ziet deze eruit?

    De revalidatie van een totale knieprothese is intensief en dient te gebeuren onder begeleiding van een fysiotherapeut. In totaal duurt de revalidatie 12 maanden. 75% van het herstel vindt echter plaats in de eerste 3 maanden. De eersten 6 weken zult u met krukken of een rollator lopen. Dagelijks zult u meerdere malen oefeningen moeten doen om ervoor te zorgen dat u knie goed kan strekken en buigen. Als alles naar verwachting verloopt zult u na 6 weken steeds meer mogen en kunnen doen. Denk hierbij aan fietsen, autorijden en afstanden wandelen. U krijgt na de operatie een revalidatieprotocol mee van ons voor uw fysiotherapeut zodat uw samen zo goed mogelijk aan de revalidatie kunt werken en het uiteindelijke resultaat zo goed mogelijk zal zijn.

     

  • Welke sporten kan ik beoefenen met een totale knieprothese?

    Fietsen, wandelen, zwemmen, skiën, golf, tennis en fitness en roeien met lage weerstanden.

  • Wat kan ik niet met een totale knieprothese?

    In principe kunt u alles met u knieprothese. Echter raden wij u af om te hardlopen, voetballen en hockeyen. Daarnaast vinden patiënten met een totale knieprothese het niet prettig om op hun knielen te zitten.

     

  • Is een totale knieprothese een veilige operatie?

    Het plaatsen van een totale knieprothese is een veilige operatie. Elke operatie kan echter gepaard gaan met operaties. U moet dan denken aan een infectie (0,4%), trombose of embolie (<1%), een bloeding (<0,1%), stijfheid van de knie (<1%) en een loslating van de knieprothese (<1%),.

  • Wat is de wachttijd voor een knieprothese?

    U kunt binnen 3 tot 4 weken terecht voor een operatie bij Medische Kliniek Velsen.

     

  • Wordt mijn behandeling vergoed en moet ik een deel van de kosten zelf betalen?

    Elke medische behandeling in Medische Kliniek Velsen wordt vergoed uit de basisverzekering, welke polis u ook heeft. Het kan zijn dat uw verzekeraar niet 100% vergoed, maar bijvoorbeeld maar 75%. Als uw verzekeraar niet 100% vergoedt, dan neemt Medische Kliniek Velsen de rest (het niet-vergoede deel) van de kosten voor haar rekening. U betaalt dus nooit iets 'uit eigen zak' voor uw behandeling. U hoeft ook niets voor te schieten. Uw reguliere eigen risico betaalt u wel zelf, net als in alle andere zorginstellingen. 
    Voor meer details, zie onze vergoedingspagina.

    .

Totale schouderprothese

  • Hoe lang duurt de operatie?

    De operatie duurt ongeveer 2 uur. De huid wordt met oplosbare hechtingen gehecht.

     

  • Hoe lang duurt de opname?

    De meeste mensen blijven 1 nacht in de kliniek. De dag na de operatie wordt er een röntgenfoto gemaakt en wordt u gezien door een fysiotherapeut. Aan het einde van de ochtend kunt u meestal met ontslag.

  • Hoe lang gaat een schouderprothese mee?

    Schouderprotheses gaan gemiddeld gesproken lang mee. Na 10 jaar zal een klein deel (4%) van de patiënten een nieuwe operatie nodig hebben.

  • Hoe lang mag ik niet autorijden en fietsen na een schouderprothese?

    U mag gedurende 6 weken na het plaatsen van de schouderprothese niet autorijden of fietsen. 

  • Hoe ziet de revalidatie eruit?

    Bij ontslag krijgt u een verwijzing met een revalidatieprotocol voor de fysiotherapeut mee.
    De eerste 6 weken blijft de onderarm tegen het lichaam aan in een soort mitella. Dit is nodig om een pees, die tijdens de operatie wordt doorgenomen en weer wordt gehecht, vast te laten groeien. Tijdens deze eerste 6 weken is het wel belangrijk dat u al een fysiotherapeut heeft om de bewegingen die wél zijn toegestaan, goed mee te oefenen. Dit voorkomt stijfheid in de arm.
    De totale revalidatie duurt 12 maanden.

  • Mag ik op mijn geopereerde schouder slapen?

    De eerste 3 maanden is het niet toegestaan om op de geopereerde schouder te slapen. Dit om een luxatie (ontwrichting) te voorkomen. 

  • Wanneer ben ik toe aan een totale schouderprothese?

    Er is geen specifiek moment wanneer u toe bent aan een totale schouderprothese. Dat verschilt per persoon. De belangrijkste reden om een schouderprothese te plaatsen is pijn. Daarnaast moet zijn gebleken dat niet-operatieve therapieën zoals fysiotherapie, ontstekingsremmers en injecties geen effect hebben.


  • Wanneer moet ik op controle komen?

    De eerste controle is 2 weken na de operatie. Tijdens dit bezoek worden de hechtingen ook verwijderd.

  • Wat is de wachttijd voor een schouderprothese?

    U kunt binnen 3 tot 4 weken terecht voor een operatie bij Medische Kliniek Velsen.


  • Wat voor type verdoving wordt er gebruikt?

    Vlak voor de operatie krijgt u een zenuwblokkade van de schouder en arm. Dit doet de anesthesioloog door een verdovende injectie rond de zenuwen vlakbij de schouder te zetten. Daarnaast krijgt u narcose tijdens de operatie. Het effect van de zenuwblokkade houdt ongeveer 24 uur aan. U wordt dus na de operatie wakker met een ‘dood’ aanvoelende arm, de arm zit dan in een mitella.

     

  • Wat zijn de resultaten van een schouderprothese en wat zijn de mogelijk complicaties?

    De meeste patiënten zijn erg tevreden met een schouderprothese.
    Zoals bij elke operatie, is er ook na een schouderprothese kans op complicaties. Zo kan de schouderprothese uit de kom gaan (kans van 1-3%), kan 1 van de onderdelen van de prothese in de loop van de tijd loslaten van het bot (kans van 1-4%) en kan er een infectie optreden (kans van 1%). Ook kan er zenuwschade optreden (minder dan 1%).

     

  • Wordt mijn behandeling vergoed en moet ik een deel van de kosten zelf betalen?

    Elke medische behandeling in Medische Kliniek Velsen wordt vergoed uit de basisverzekering, welke polis u ook heeft. Het kan zijn dat uw verzekeraar niet 100% vergoed, maar bijvoorbeeld maar 75%. Als uw verzekeraar niet 100% vergoedt, dan neemt Medische Kliniek Velsen de rest (het niet-vergoede deel) van de kosten voor haar rekening. U betaalt dus nooit iets 'uit eigen zak' voor uw behandeling. U hoeft ook niets voor te schieten. Uw reguliere eigen risico betaalt u wel zelf, net als in alle andere zorginstellingen. 
    Voor meer details, zie onze vergoedingspagina.

    .

AC reconstructie schouder

AC artrose

Frozen Shoulder

  • Heeft fysiotherapie zin bij een frozen schouder?

    In het eerste stadium van een frozen shoulder is fysiotherapie vaak te pijnlijk. Door het doen van oefeningen verergert de irritatie in de schouder dan alleen maar, waardoor u meer pijn krijgt in plaats van minder pijn. Het is in dit stadium belangrijk om de pijn eerst onder controle te krijgen. Goede pijnstillers en eventueel een injectie zijn dan de eerste keus in de behandeling. Wanneer de pijn eenmaal onder controle is, raden wij zeker aan om met uw fysiotherapeut rekoefeningen te doen, 

  • Hoeveel injecties mag ik krijgen in de schouder en is er een minimaal tijdsbestek dat tussen 2 injecties moet zitten?

    Er is geen absoluut maximum aantal injecties. Of en wanneer een injectie in de schouder herhaald wordt, hangt af van hoeveel pijnklachten u van de frozen shoulder heeft. 

  • Mijn schouder is niet pijnlijk, maar wel stijf. Is een injectie dan nuttig?

    Nee. Een injectie is alleen nuttig indien u pijn heeft van de frozen shoulder. De injectie bevat cortisone en dit heeft een ontstekingsremmend en daardoor pijnstillend effect. De injectie heeft geen effect op stijfheid van de schouder. De stijfheid moet juist met de tijd en door eventuele rekoefeningen verbeteren.

  • Moet een injectie in het schoudergewricht met een echo gebeuren?

    Nee, dit is niet noodzakelijk. Uit wetenschappelijk onderzoek blijft dat het pijnstillende effect van een injectie in het schoudergewricht niet beter is wanneer er ook echo wordt gebruikt tijdens de injectie. Mocht er toch een noodzaak zijn om een echo te gebruiken, dan is dit zeker mogelijk in Medische Kliniek Velsen. 

Cuffrepair

  • Is een cuffrepair een pijnlijke ingreep?

    Voor de operatie krijgt u een blokkade van de armzenuwen. Hierdoor heeft u tijdens de operatie minder narcosemiddelen nodig en een bijkomend voordeel is dat de zenuwblokkade ongeveer 24 uur blijft werken. U heeft dan dus weinig tot geen pijn. Wij raden aan om de avond na de operatie al uw pijnstillers toch te nemen, ook al werkt de zenuwblokkade nog. Op die manier voorkomt u namelijk dat u veel pijn krijgt wanneer het blok uitwerkt. De eerste paar dagen na de operatie kunnen vrij pijnlijk zijn, daarna neemt de pijn geleidelijk af. 

  • Moet ik direct na de operatie een afspraak met mijn fysiotherapeut maken?

    Ja, het is raadzaam om uw eerste afspraak met uw fysiotherapeut te plannen enkele dagen na de operatie. Hoewel u nog niet veel mag in de eerste weken, kan de fysiotherapeut praktische tips geven bij bijvoorbeeld uit- en aankleden en kunt u al wel oefeningen voor de elleboog en hand doen. 

  • Wanneer mag ik weer fietsen en autorijden na een cuff repair?

    U mag 8 weken na de cuffrepair weer fietsen en autorijden, op voorwaarde dat u een goede controle over de arm heeft. Wij raden aan om in dit stadium de arm nog zo laag mogelijk te houden tijdens het fietsen dan wel autorijden, zodat u de gehechte rotator cuff pees zo weinig mogelijk belast. 

  • Wat is de wachttijd voor een rotator cuff repair operatie?

    Bij Medische Kliniek Velsen geldt voor elke operatieve orthopedische behandeling een wachttijd van ongeveer 4 weken.

Schouderstabilisatie

Elleboogprothese

  • Hoeveel mag ik de elleboogprothese belasten?

    Na een elleboogprothese mag u de elleboog levenslang als volgt belasten: maximaal 5 kilogram bij een eenmalige belasting en maximaal 1 kilogram bij herhaalde belastingen. U moet dus altijd oppassen met voorwerpen tillen of duwen.  Bij een te grote belasting van de prothese is er namelijk een kans dat de prothese vroegtijdig loslaat. 

  • Krijg ik gips na een elleboogprothese?

    Door de operatietechniek die wij gebruiken is het niet nodig om na de operatie gips te hebben. U krijgt wel een drukverband, welke na 2 dagen moet worden verwijderd. 

  • Wat is de wachttijd voor een elleboogprothese?

    De wachttijd voor een elleboogprothese in Medische Kliniek Velsen is ongeveer 4 weken.

Distale bicepsruptuur

Vergoeding

  • De factuur is veel hoger dan dat mijn zorgverzekeraar vergoedt. Hoe kan dat?

    Medische Kliniek Velsen hanteert passantentarieven, een tarief dat hoger ligt dan het gemiddelde marktconforme tarief wat uw zorgverzekeraar hanteert. Daarnaast krijgt u, afhankelijk van uw polis, een percentage vergoedt. Het verschil, uw eigen bijdrage, hoeft u niet te betalen. Deze komt voor rekening van het MKV.

  • Mijn behandeling was in 2023 maar de factuurdatum is 2024. Gaat dit van mijn Eigen Risico 2024 af?

    De uitvoerdatum van een radiologieonderzoek (aangevraagd door huisarts) of de startdatum van een DBC-traject is bepalend voor het eigen risico. Een DBC (Diagnose-Behandelcombinatie) wordt geopend op de dag van de eerste zorgactiviteit in Medische Kliniek Velsen.

  • Mijn zorgverzekeraar heeft uitgekeerd. Welk bedrag maak ik over naar Medische Kliniek Velsen?

    Uw zorgverzekeraar stuurt u een specificatie van de declaratie. Daarin staat welk bedrag u ontvangt en welk bedrag voor eigen rekening is (eigen rekening is voor uw zorgverzekeraar uw eigen bijdrage en een eventueel eigen risico). U maakt het bedrag over wat u heeft ontvangen + het verrekende eigen risico.

    Voorbeeld: U ontvangt een factuur van € 500,00. Uw zorgverzekeraar vergoedt € 375,00 (75 %).

    U betaalt € 375,00 aan Medisch Kliniek Velsen. Het verschil van € 125,00 (uw eigen bijdrage) hoeft u niet te betalen.

    Heeft u nog € 100,00 eigen risico openstaan van dit jaar, dan zal uw zorgverzekeraar € 275,00 aan u overmaken. Zij brengen deze € 100,00 in mindering op uw saldo van het eigen risico.

    U betaalt € 375,00 aan Medisch Kliniek Velsen.

  • Mijn zorgverzekeraar zegt er alleen gecontracteerde zorg wordt vergoed. Zijn de kosten nu voor mijn eigen rekening?

    Nee, ondanks dat wij geen contract hebben met uw zorgverzekeraar, wordt de zorg wel vergoed vanuit uw basisverzekering. Bij een restitutiepolis vergoedt uw zorgverzekeraar 100 % van het marktconforme tarief. Bij een naturapolis verschilt de vergoeding per polis. Er wordt een percentage van het marktconforme tarief vergoed. Het restant, uw eigen bijdrage, hoeft u niet te betalen. Deze komt voor rekening van het MKV.

  • Wat is de AGB-code?
    • De AGB-code van Medisch Kliniek Velsen is: 22227706
    • De AGB-code van Stichting Genderzorg is: 22221041
  • Wat is het verschil tussen een restitutiepolis en een naturapolis?

    Bij een restitutiepolis bent u vrij om te kiezen uit alle ziekenhuizen en zorgverleners en wordt deze zorg 100% vergoed.
    Bij een naturapolis heeft u geen vrije keuzevrijheid. Dat wil zeggen dat bij een niet-gecontracteerde zorgverlener de zorgverzekeraar dan een eigen bijdrage hanteert. Het percentage van de vergoeding is afhankelijk van het soort naturapolis dat u heeft afgesloten. Voor alle duidelijkheid: Medische Kliniek Velsen neemt deze eigen bijdrage voor haar rekening. 

  • Wat is het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico?

    Eigen bijdrage en eigen risico zijn verschillende dingen. Het verplichte eigen risico geldt voor de meeste zorg uit de basisverzekering. Dat betekent dat u een deel van de kosten zelf betaalt totdat uw eigen risico op is. Daarna vergoedt de zorgverzekeraar alle kosten. De eigen bijdrage is een percentage van de kosten die uw zorgverzekeraar niet vergoedt bij niet-gecontracteerde zorg als u een naturapolis heeft. De hoogte verschilt per zorgverzekeraar. MKV neemt bij alle zorgverzekeraars de eigen bijdrage op zich.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief