Hydrocele of spermatocele

Benamingen en uitleg

De officiële benaming voor de zwellingen in de balzak zijn een hydrocele of spermatocele.
 
De eerstgenoemde is een zwelling gevuld met vocht aan de balzak. Dit komt vrij vaak voor en meestal hoeft er niet te worden behandeld, behalve als u er veel hinder of pijn van ondervindt.

De tweede is een holte buiten een zaadbal gevuld met vocht of spermacellen die los van de bal te voelen is.

Mogelijke operaties

Indien u een zwelling ervaart in de balzak kan een operatie uitkomst bieden om de (goedaardige) zwelling te verwijderen. Wat de zwelling inhoud en wat de benaming hiervan zijn leest u hieronder.

Verschillende klachten

Twee klachten worden op deze pagina beschreven, de hydrocele en spermatocele. Ter verduidelijking is de balzak een huidlaag van spieren. De bijbal bedekt de bovenkant van de zaadbal. Men spreekt van klachten indien er een zwelling is in dit gebied.

Verschillende oorzaken

De zwelling kan veroorzaakt worden op verschillende manieren. Onderstaand een uitleg over mogelijkheden hiervan, zodat u erachter komt welke van toepassing is op uw situatie.

Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk

Oorzaak en symptoom hydrocele

De ballen worden omringt door een vlies met vocht, hierbinnen kan vrij worden bewogen door de bal. Het kan zijn dat de hoeveelheid vocht toeneemt in dit vlies door:

- Na een ongeluk;
- Door een infectie;
- Reactie op een (goedaardig) gezwel.
Helaas kan dit probleem ontstaan door nog veel meer onduidelijke factoren, waardoor er niet altijd een duidelijk oorzaak kan worden bepaald. Het is belangrijk om de oorzaak goed te onderzoeken. Vaak is een fysiek onderzoek voldoende, echter moet er soms een scan worden gemaakt.

Het gezwel is te herkennen aan omdat het vaak klein en zacht is. Echter kan het groter worden tot soms wel 15 centimeter.

CTA knop: Contact opnemen met MK Velsen.
 

Oorzaak en symptoom spermatocele

Deze variant van een zwelling ontstaat in de bijbal, dit komt doordat de buisjes die zaad en vocht vervoeren in de ballen richting de prostaat verwijdt. Hierdoor verloopt het transport niet correct en ontstaat een zwelling. Oorzaken zijn onder andere:
 
-        Een ontsteking
-        Een ongeval
 
De zwelling blijft meestal klein waardoor u dit niet merkt, echter wordt deze zwelling soms groter waardoor de spermatocele ontstaat.

Wanneer behandelen?

 

De bovengenoemde varianten op de zwelling gaan vaak niet vanzelf weg. Echter geven ze meestal ook geen klachten, waardoor het niet nodig is om een operatie uit te voeren.

Mochten de klachten verergeren doordat de zwelling pijnlijk wordt of te groot, dan kan er besloten worden om in samenspraak met de behandelende dokter een ingreep te verrichten.

 

De operatie
 


Indien besloten wordt om over te gaan tot een operatie dan vindt dit plaats onder algehele verdoving of door een lokale ruggenprik te plaatsen. Uitvoerend ziet de operatie er als volgt uit:
 
-        De uroloog maakt een snede in de balzak
-        Hierdoor wordt de zwelling bekeken en verwijderd
-        Een drukverband wordt geplaatst
 
De operatie duurt in totaal 30 minuten. Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht en enkele medische testen uitgevoerd zoals het meten van de bloeddruk en ademhaling.
 
De herstelperiode is ongeveer 7 dagen, uiteraard is dit afhankelijk van hoe u zich voelt. Geadviseerd wordt om tijdens deze periode zo veel mogelijk lichamelijke inspanning te vermijden, mocht u verdere vragen hebben over de operatie dan kunt u contact met ons opnemen.

Button naar contactformulier.
 


 
Alternatieve behandeling


Een andere manier op de zwellingen te verwijderen is door het doorprikken middels een naald. Het vocht wordt vervolgens opgezogen en soms een stof ingebracht om de holtes te laten verkleven met elkaar.
 
Deze behandeling is enkel mogelijk indien een volledige operatie niet gewenst of mogelijk is. Het nadeel van deze behandeling is dat de kans op nieuwe zwellingen groter is dan bij de bovengenoemde operaties, daarnaast zijn er vaker infecties bij deze manier.

Eerdere ervaringen patiënten


Optioneel: Reviews plaatsen van eerdere mensen die behandeld zijn hieraan.

9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief