AC-gewrichtsslijtage (acromioclaviculaire artrose)

Wat is AC artrose?

Het AC gewricht is de connectie tussen het ‘schouderdak’-bot  en het sleutelbeen. AC is de afkorting voor acromioclaviculaire. Het is een heel ander gewricht dan het grote kop-kom-gewricht van de schouder. Bij AC artrose is het kraakbeen op de uiteindes van schouderdak-bot en het sleutelbeen versleten. Hierdoor kunnen de uiteindes van deze botten wat extra bot vormen. 


Wat zijn de symptomen?

  • Pijn boven op de schouder, met name tijdens heffen boven de macht.
  • Een harde zwelling bovenop de schouder (door vocht of extra bot in het gewricht).
Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk

Waardoor ontstaat AC artrose?

De slijtage van het kraakbeen in het AC gewricht ontstaat doorgaans door het langdurig herhaald boven de macht heffen van de arm. Dus bijvoorbeeld bij mensen met een fysiek beroep, zoals installateur of kapper. Ook mensen die voorheen een letsel van sleutelbeen of AC gewricht hebben gehad, hebben meer kans op AC gewrichtsslijtage.


Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op basis van de typische klachten (zie ‘wat zijn de symptomen?’), het lichamelijk onderzoek en een röntgenfoto. In sommige gevallen kan een aanvullende echo of MRI-scan nuttig zijn. 

Behandeling van AC artrose

Een versleten AC gewricht herstelt niet uit zichzelf, maar de klachten kunnen wel spontaan verbeteren in de loop van de tijd. De behandeling begint altijd met pijnstillers. We adviseren om bewegingen die de klachten uitlokken te vermijden, voor zover mogelijk. Als dit onvoldoende helpt, kan een injectie met pijnstillers en corticosteroïden in het AC gewricht worden gegeven. Dit heeft meestal een tijdelijk effect (enkele weken tot maanden).

Kijkoperatie
Mochten de klachten ondanks bovengenoemde maatregelen aanhouden, dan kan de orthopedisch chirurg via een kijkoperatie (artroscopie) de uiteindes van het bot van sleutelbeen en schouderdak wegslijpen. Op deze manier is er geen contact meer tussen de twee botten en is er geen pijnlijke wrijving van het ene bot op het andere meer aanwezig. Deze operatie heeft geen nadelige gevolgen. Na de operatie is er aan de buitenkant niet te zien dat er een stukje bot is weggehaald. Het voordeel om dit via een kijkoperatie te doen, is dat alle onderdelen van de schouder (kraakbeen, pezen, slijmbeurs) kunnen worden bekeken en zo nodig worden behandeld. U krijgt twee of drie sneetjes, die met oplosbare hechtingen worden gehecht. De hechtingen hoeven dus niet nadien nog te worden verwijderd.

Operatie met incisie
In sommige gevallen heeft het de voorkeur om het uiteinde van het sleutelbeen niet via een kijkoperatie maar via een incisie (snee) te verwijderen. Na de operatie wordt u wakker met de arm in een mitella. Deze mitella is puur ter comfort, want u mag de arm wel volledig bewegen. We adviseren om de eerste twee weken de schouder nog niet boven u macht te heffen, om het behandelde AC gewricht wat rust te geven.


Wat kan Medische Kliniek Velsen voor u betekenen?

Met ervaren en deskundige specialisten bekijken wij uw probleem nader en bepalen we of een operatieve behandeling zinvol is. Mogelijk zijn er ook andere oplossingen. Indien er een operatie mogelijk is, kan die op zeer korte termijn plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd in een gloednieuwe, hypermoderne omgeving die voldoet aan alle eisen.

  • Korte wachtlijsten
  • Uit de basisverzekering vergoed
  • Meerdere disciplines onder één dak
  • Persoonlijk contact met één medisch specialist
9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Veel gestelde vragen

  • Moet de injectie in het AC-gewricht met een echo gebeuren?

    Dit hangt af van hoe ‘toegankelijk’ uw AC-gewricht is. Bij ‘gemakkelijke’ AC-gewrichten wordt de injectie zonder echo gegeven.

  • Wat is de wachttijd voor een laterale clavicularesectie?

    Bij Medische Kliniek Velsen geldt voor elke operatieve orthopedische behandeling een wachttijd van ongeveer 4 weken.

  • Hoe ziet de revalidatie er uit na een laterale clavicularesectie?

    Hoewel het een kleine ingreep betreft, kan de duur van het herstel van de pijnklachten na de operatie tegenvallen. Het kan zijn dat de pijn die u voor de operatie had, pas na 6 maanden daadwerkelijk verdwenen is.
    Het is van belang dat u de eerste 2 weken de arm niet boven schouderhoogte heft, dit om irritatie van het geopereerde gebied te voorkomen. Ter comfort krijgt u de eerste 2 weken na de operatie dan ook een mitella. Die mitella mag u af doen als de pijn dat toelaat. Na 2 weken gaat de sling definitief af en start u onder leiding van uw fysiotherapeut met oefentherapie.

  • Is een operatieve behandeling van AC artrose altijd noodzakelijk?

    Nee, dit is zeker niet zo. Indien echter een niet-operatieve behandeling (fysiotherapie, injectie) uiteindelijk niet voldoende effect heeft, is een operatie een optie. Hierbij wordt het uiteinde van het sleutelbeen weggehaald (laterale clavicularesectie), waardoor er geen bot-bot-contact meer is tussen sleutelbeen en schouderdak.

  • Kan ik meerdere malen een injectie in het AC-gewricht krijgen of is dit te schadelijk?

    U kunt zeker meerdere malen een injectie in het acromioclaviculaire gewricht krijgen, meestal is één injectie echter voldoende om de klachten van AC artrose een halt toe te roepen.

  • Wordt mijn behandeling vergoed en moet ik een deel van de kosten zelf betalen?

    Elke medische behandeling in Medische Kliniek Velsen wordt vergoed uit de basisverzekering, welke polis u ook heeft. Het kan zijn dat uw verzekeraar niet 100% vergoed, maar bijvoorbeeld maar 75%. Als uw verzekeraar niet 100% vergoedt, dan neemt Medische Kliniek Velsen de rest (het niet-vergoede deel) van de kosten voor haar rekening. U betaalt dus nooit iets 'uit eigen zak' voor uw behandeling. U hoeft ook niets voor te schieten. Uw reguliere eigen risico betaalt u wel zelf, net als in alle andere zorginstellingen. 
    Voor meer details, zie onze vergoedingspagina.

    .

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief