Gescheurde meniscus

Wat is een meniscus?

De meniscus is een speciale structuur die als schokdemper van de knie dient. De meniscus is te vinden tussen het bovenbeen (femur) en scheenbeen (tibia). De belangrijkste functie is de bescherming van het kraakbeen. Daarnaast draagt de meniscus ook bij aan de stabiliteit van de knie. Elke knie bevat 2 meniscii; één aan de binnenkant van de knie (mediale meniscus) en één aan de buitenkant van de knie (laterale meniscus). Beide hebben de vorm van de letter “C”. Ze zijn gemaakt van speciaal elastisch vezelig weefsel. Dit zorgt ervoor dat de meniscus zich continu kan aanpassen aan de vorm van het boven- en scheenbeen als de knie beweegt.

Door de specifieke vorm, elasticiteit en grootte van de meniscus kan deze verschillende functies vervullen. Als u opstaat, wordt het gewicht gelijkmatig door uw benen en ook uw knieën gedragen. Tijdens het lopen, rennen en springen worden deze krachten vergroot. Als gevolg hiervan heeft het lichaam een kussen nodig om te voorkomen dat de botten tegen elkaar knarsen en schade veroorzaken. De meniscus helpt dit gewicht te dempen en verdeelt de belasting gelijkmatig over de knie. Deze lastverdeling is belangrijk om knieblessures te voorkomen en bij te dragen aan een goede functie en gezondheid van de knie.


Wat zijn de symptomen van een gescheurde meniscus?

  • Pijn en zwelling van de knie.
  • U kunt iets voelen klikken in uw knie.
  • U kunt slotklachten van de knie ervaren waarbij u uw knie niet volledig meer kunt buigen of strekken.
  • Uw been kan zwak aanvoelen. De zwelling van de knie zorgt ervoor dat uw bovenbeenspieren hun kracht verliezen en zo niet optimaal de knie kunnen ondersteunen.
Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk

Waardoor ontstaat een gescheurde meniscus?

Een beschadiging aan de meniscus ontstaat vaak door een draaibeweging van uw knie.


Hoe wordt de diagnose gesteld?

Tijdens het gesprek op de polikliniek, het lichamelijk onderzoek en aanvullende röntgenfoto’s worden de diagnose en indicatie voor een meniscus gesteld. Een MRI-scan kan als aanvullend onderzoek ingezet worden om de meniscus in beeld te brengen.

De bloedvoorziening van de meniscus speelt een belangrijke rol in de genezing van een gescheurde meniscus. Om te helen, heeft de meniscus zuurstof vanuit het bloed nodig. Dit wordt aangevoerd via kleine vaatjes die alleen aanwezig zijn in het buitenste een derde van de meniscus. Dit noemen wij de rode of vasculaire zone. De witte of avasculaire zone is het binnenste twee derde deel van de meniscus en kenmerkt zich door de afwezigheid van bloedtoevoer. De locatie van de scheur is dus van belang of een gescheurde meniscus weer kan vastgroeien of niet. Dit is vast te stellen op een MRI-scan of tijdens een operatie.

Behandeling van een gescheurde meniscus

De behandelingen van de gescheurde meniscus zijn onder te verdelen in de niet-operatieve en operatieve behandeling.

Niet-operatieve behandeling
De niet-operatieve behandeling bestaat uit fysiotherapie, eventueel gecombineerd met medicatie. Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen kunnen worden voorgeschreven om de pijn en zwelling van de knie te verminderen. Uw fysiotherapeut richt zich vaak eerst op de vermindering van pijn en het behoud van de volledige beweging van de knie. Nadat de aanvankelijke pijn is afgenomen en de beweging van de knie is hersteld, kan de behandeling zich op de versterking van de spieren richten.

Operatieve behandeling
De operatieve behandeling van een gescheurde meniscus wordt uitgevoerd door middel van een kijkoperatie. Dit wordt ook wel een arthroscopie genoemd. Er worden 2 kleine sneetjes gemaakt in de knie waardoor een camera en instrumenten de knie ingebracht kunnen worden.

De meniscus speelt een belangrijke rol in de gezondheid en de functie van de knie. Daarom probeert uw orthopedisch specialist altijd het deel van de meniscus dat kan genezen, te behouden. Dit zijn de scheuren die zich in rode of vasculaire zone bevinden. Bij dit type scheur kan de meniscus gehecht worden. Deze behandeling wordt een meniscopexie genoemd. De meniscusscheuren die zich in de witte of avascuaire zone bevinden, genezen niet. In dit geval wordt het gescheurde deel van de meniscus verwijderd en spreekt met van een menisectomie.


Wat kan Medische Kliniek Velsen voor u betekenen?

Met ervaren en deskundige specialisten bekijken wij uw probleem nader en bepalen we of een operatieve behandeling zinvol is. Mogelijk zijn er ook andere oplossingen. Indien er een operatie mogelijk is, kan die op zeer korte termijn plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd in een gloednieuwe, hypermoderne omgeving die voldoet aan alle eisen.

  • Korte wachtlijsten
  • Uit de basisverzekering vergoed
  • Meerdere disciplines onder één dak
  • Persoonlijk contact met één medisch specialist
9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Veel gestelde vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed en moet ik een deel van de kosten zelf betalen?

    Elke medische behandeling in Medische Kliniek Velsen wordt vergoed uit de basisverzekering, welke polis u ook heeft. Het kan zijn dat uw verzekeraar niet 100% vergoed, maar bijvoorbeeld maar 75%. Als uw verzekeraar niet 100% vergoedt, dan neemt Medische Kliniek Velsen de rest (het niet-vergoede deel) van de kosten voor haar rekening. U betaalt dus nooit iets 'uit eigen zak' voor uw behandeling. U hoeft ook niets voor te schieten. Uw reguliere eigen risico betaalt u wel zelf, net als in alle andere zorginstellingen. 
    Voor meer details, zie onze vergoedingspagina.

    .

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief