Velsen-Noord krijgt kliniek voor transgenderoperaties

20-08-2019

Medische Kliniek Velsen komt in hetzelfde gebouw als de pijnkliniek Excellent Care Clinics, maar beide medische centra staan geheel los van elkaar.

VELSEN-NOORD

Transgenders kunnen in de nabije toekomst voor hun operatie terecht in Velsen-Noord. Aan de Medische Kliniek Velsen, die zich gaat specialiseren in operaties van man naar vrouw en van vrouw naar man, wordt op dit moment druk gewerkt. De verwachting is dat het nieuwe centrum dit najaar opengaat.De kliniek in Velsen-Noord is de derde locatie in Nederland waar transgenderoperaties zullen worden uitgevoerd. Tot nu toe biedt het VUmc in Amsterdam een Kennis- en zorgcentrum genderdysforie voor mensen die voelen dat hun geboortegeslacht niet bij hen past en heeft het UMCG in Groningen een genderteam.

Knelpunten

Het aantal patiënten op de wachtlijst voor genderoperaties is groot, weet Nicolette Haasnoot van de nieuwe kliniek. ,,Er ligt ook een vraag van de Nederlandse zorgverzekeraars en het ministerie van volksgezondheid om een advies op te stellen over de knelpunten in de zorg voor transgenders’’, voegt Haasnoot toe.

In Velsen-Noord zullen in eerste instantie alleen de operaties gebeuren. ,,Maar we hebben ook samenwerking gezocht met organisaties die transgenders begeleiden, om de
processen completer te maken. Er gaat natuurlijk een heel traject aan vooraf’’, vertelt Haasnoot. Niet alleen zijn in het nieuwe medische centrum transgenderoperaties mogelijk, ook andere ingrepen op het gebied van plastische chirurgie en neurochirurgie zullen worden uitgevoerd.

Anesthesiologie, radiologie, heelkunde, gynaecologie en orthopedie zijn eveneens aandachtsgebieden van de Medische Kliniek Velsen. ,,Zoals operaties aan hernia’s, knieën en andere pijngerelateerde ingrepen’’, weet Haasnoot. Bij vrijwel alle behandelingen gaat het om basisverzekerde zorg.

,,De kliniek is groter geworden dan het originele plan’’, reageert Haasnoot op het aantal specialismen dat in het nieuwe centrum onderdak vindt. ,, De bedoeling was dat we twee operatiekamers in gebruik zouden nemen. Maar toen ziekenhuizen failliet gingen, toonden artsen interesse in onze ok’s. We zijn voorbereid op uitbreiding waardoor we meer capaciteit kunnen bieden en meer artsen hier kunnen werken.’’

Operatiekamers

De eerste twee operatiekamers zijn bijna klaar.  ,,Als er voldoende patiënten zijn en die twee ok’s lopen goed, komt de derde erbij. Want als je ok’s hebt, moeten ze wel volop draaien’’, aldus Haasnoot.

De operatiekamers, polikliniek en verpleegafdelingen van de Medische Kliniek Velsen komen in hetzelfde gebouw als Excellent Care Clinics in Velsen-Noord. Dit ruim een jaar geleden geopende centrum is gespecialiseerd in pijn- en overgangsklachten en heeft ook een vestiging in Hilversum.

Hoewel een van de twee initiatiefnemers van de Medische Kliniek Velsen ook oprichter is van en werkzaam is bij Excellent Care Clinics, staan beide medische centra geheel los van elkaar.

Ellen de Boer
20/08/2019 om 17:34

Terug naar het overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief